ΑΘΗΝΑ
20:41
|
30.04.2024
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει διεύρυνση, αλλά όχι σκλήρυνση κυρώσεων προς την Άγκυρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραμονή της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να ανησυχεί για πιθανά “πέναλτι” κατά της Άγκυρας και καταγγείλει την ΕΕ για ασυνέπεια και ανειλικρίνεια δηλώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την χώρα του.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι η Ένωση δεν ήταν ποτέ ειλικρινής και ούτε τήρησε της υποσχέσεις της απέναντι στη Τουρκία, τονίζοντας με νόημα, ότι μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, υπάρχουν και “τίμιοι και ειλικρινείς” οι οποίοι είναι “εναντίον τέτοιων μέτρων”.

“Μας έχουν υποβάλει σε κυρώσεις από καιρού εις καιρόν, έτσι κι αλλιώς”, είπε Ερντογάν, απαξιώνοντας τις αυριανές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Όσον αφορά πιθανές επαφές του με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι θα μιλήσει με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του μόλις εκείνος αναλάβει καθήκοντα αρχηγού του κράτους.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επιτεθεί για ακόμη μία φορά στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι “έχει γίνει μια χώρα στην οποία η ρατσιστική ρητορική και οι ρατσιστικές πράξεις έχουν ενταθεί”, ορμώμενος από την χθεσινή αναβολή του πολυσυζητημένου ντέρμπι Παρί Σεν Ζερμέν-Μπασακσεχίρ, εξαιτίας του ρατσιστικού χαρακτηρισμού “νέγρος” που απηύθηνε ο τέταρτος διαιτητής του αγώνα, Κονσταντίν Κολτσέσκου, στον βοηθό προπονητή της Μπασάκ, Πιέρ Ουεμπό.

Διεύρυνση αλλά όχι σκλήρυνση των κυρώσεων

Ίσως βέβαια να έχει δίκιο ο Ερντογάν που δεν ανησυχεί για τις κυρώσεις, καθώς σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, περιλαμβάνει διεύρυνση, αλλά όχι σκλήρυνση κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Με λίγα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς ωστόσο να επιφυλάσσει κάποια τρομερή τιμωρητική πολιτική σκληρότερων κυρώσεων και πρόσθετων καταχωρήσεων στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου.


Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα “προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις” στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και “εάν χρειαστεί θα επεκταθεί” το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα