ΑΘΗΝΑ
08:27
|
05.10.2024
Οι Θεσμοί ζητούν και τη λήξη της δυνατότητας ένταξης στη δικαστική προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρνητικά απάντησαν οι Θεσμοί στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές αρνήθηκαν το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση και μετά τις 30 Απριλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία του υφιστάμενου πλαισίου.

Η κυβέρνηση ζήτησε την παράταση επικαλούμενη την κρίση της ελληνικής οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία αλλά, προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι των Θεσμών απάντησαν ότι με με την αναβολή πλήττεται η “κουλτούρα πληρωμών και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης των “κόκκινων” δανείων.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και την εμμονή των Θεσμών στην τήρηση των συμφωνηθέντων επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ , ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης, λέγοντας πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να νομοθετήσει τις απαιτούμενες από τους Θεσμούς αλλαγές.

Οι επικεφαλής των δανειστών επιμένουν στη θέση που εκφράστηκε και σε επίπεδο κλιμακίων την περασμένη Δευτέρα σύμφωνα με την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψήφισης του νέου πτωχευτικού θα αποτελέσει  ένα διάστημα άτυπης παράτασης της πρώτης κατοικίας, εκτός εάν υπάρξει παρέμβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και παραταθεί η προστασία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επικεφαλής των Θεσμών ζητούν και τη λήξη της  δυνατότητας ένταξης στη δικαστική προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη.

Πρόσθετο πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγηση που έχει να κάνει κυρίως με το πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας συνδέεται με  την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των ANFA-SMP. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει η εκταμίευση εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης της και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερηθεί πολύτιμης ρευστότητας σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα