ΑΘΗΝΑ
22:40
|
09.06.2026
Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Λουάντα συνεχίζονται για 2η μέρα λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή καυσίμων και στα κόμιστρα των ταξί.
Διαδηλωτές και αστυνομικοί σε «θέσεις μάχης»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα, από πυρά αστυνομικών, σε διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την μεγάλη αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης και άλλα καύσιμα που επέφερε ο περιορισμός κρατικής επιδότησης.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν χτες, Δευτέρα, 28 Ιουλίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου Ζοάο Λουρένσο να αυξήσει την τιμή του ντίζελ κατά 30%, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να επηρεάσει άμεσα τις τιμές σε εισιτήρια λεωφορείων και στα κόμιστρα ταξί, που είναι οι πιο κοινοί τρόποι συγκοινωνίας για το μεγαλύτερο μέρος του λαού.

Η αστυνομία στη Λουάντα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ανέφερε ότι έγιναν «εκατοντάδες» συλλήψεις σε σχέση με «λεηλασίες καταστημάτων και βανδαλισμούς» σε μία προσπάθεια να αμαυρώσει τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην ακρίβεια των καυσίμων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης πως υπέστησαν ζημιές πολλά Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία και πως έκλεισαν δρόμοι λόγω των ταραχών.

Αφορμή για τις αντιδράσεις έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή των επιδοτούμενων καυσίμων από 300 σε 400 κουάνζα (33 λεπτά του δολαρίου σε 44 λεπτά).

Από τις χτεσινές ταραχές στη Λουάντα

Στο πλαίσιο κινητοποιήσεων επαγγελματική ένωση οδηγών ταξί και μίνιμπας ανακοίνωσε τη Δευτέρα τριήμερη απεργία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ εμποδίζει το ταξίδι 17.000 ασθενών από τη Γάζα για θεραπεία

Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής το ν/σ. «Εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση και Άσυλο»

Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό ελικόπτερο πάνω από το Ορμούζ, υπόσχεται να απαντήσει

Γαλλία: 132 συντονιστές σχολικών δραστηριοτήτων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα