ΑΘΗΝΑ
19:11
|
27.04.2024
“Νομίζω πως αποτύχαμε”, δήλωσε ο Κάρολος XVI Γουσταύος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος XVI Γουσταύος, παραδέχθηκε ότι η στρατηγική κατά των “σκληρών” λοκντάουν που ακολούθησε και υιοθέτησε η σουηδική κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας έχει ουσιαστικά αποτύχει.

“Νομίζω πως αποτύχαμε. Έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων και αυτό είναι τραγικό”, είπε o Κάρολος XVI Γουσταύος, μιλώντας κατά την ετήσια ανασκόπηση της βασιλικής οικογένειας, και πρόσθεσε, “ο λαός μας έχει υποφέρει σε τεράστιο βαθμό, υπό δύσκολες συνθήκες”. “Είναι μια σκληρή και τραυματική εμπειρία να μην μπορείς να πεις ένα θερμό αντίο”, τόνισε ο βασιλιάς της Σουηδίας αναφερόμενους στους πολλούς Σουηδούς που δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν από κοντά τους δικούς τους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της Στοκχόλμης και του Σκάνε ανακοίνωσαν πως αναβάλλονται επ’ αόριστον όλες οι μη επείγουσες επεμβάσεις καθώς ο υγειονομικός τομέας της χώρας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

“Θα διαχειριζόμαστε τα έκτακτα περιστατικά, θα διαχειριζόμαστε τη φροντίδα στις μονάδες Covid”, δήλωσε ο διευθυντής των υεγιονομικών αρχών της περιφέρειας του Σκάνε, Αλφ Γιόνσον. Πρόσθεσε ότι το 25% των τεστ για κορονοϊό που διενεργούνται σε καθημερινή βάση βγαίνει θετικό. Και ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Στοκχόλμης ανακοίνωσε ότι όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται μέχρι την 31η του Ιανουαρίου.  “Καθήκον μου τώρα είναι να κάνω ό,τι  μπορώ για να βοηθήσω και να ανακουφίσω το υγειονομικό προσωπικό. Πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για εβδομάδες, για μήνες”, τόνισε ο Μπιόρν Έρικσον.

Η απογοήτευση και δυσαρέσκεια των Σουηδών με τη στρατηγική των εμπειρογνωμόνων απέναντι στον κορονοϊό είναι μεγάλη. Δημοσκόπηση της Ispos για λογαριασμό της εφημερίδας Dagens Nyheter κατέδειξε πτώση 13 ποσοστιαίων μονάδων στην εμπιστοσύνη του σουηδικού πληθυσμού στον λοιμωξιολόγο, επικεφαλής της στρατηγικής κατά των αυστηρών λοκντάουν, Άντερς Τέγκνελ. Η εμπιστοσύνη του κοινού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σημείωσε πρωτόγνωρη για τα σουηδικά δεδομένα πτώση της τάξεως του 34%.

Οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου Covid-19 στη Σουηδία είναι περισσότεροι από 7.000, ενώ μόνο την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 500 θάνατοι. Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα είναι σχεδόν δεκαπλάσια από αυτά στις γειτονικές της Νορβηγία, Φιλανδία και πενταπλάσια της Δανίας.

Πηγή: Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα