ΑΘΗΝΑ
21:19
|
04.06.2026
Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε ικανοποιημένος από την κατακόρυφη αύξηση των άκυρων ψήφων στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Ο πρώην πρόεδρος Μοράλες εκφράζει ικανοποίηση για τη θεαματική αύξηση των άκυρων ψηφοδελτίων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση που έφερε κατακόρυφη αύξηση των άκυρων ψήφων στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Ο ίδιος είχε ζητήσει από το εκλογικό σώμα να ρίξει άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του από την εκλογική διαδικασία στην οποία επικρατέστεροι αναδείχτηκαν δυο υποψήφιοι της δεξιάς.

Τα άκυρα ψηφοδέλτια έφθασαν σε ιστορικό υψηλό στη χώρα, βυθισμένη σε σοβαρή οικονομική κρίση: ανήλθαν στο 19,2% των ψήφων, σύμφωνα με προκαταρκτική καταμέτρηση του ανώτατου εκλογοδικείου (TSE, η εφορευτική επιτροπή).

«Η διαμαρτυρία μας έγινε αισθητή: ψηφίσαμε, αλλά δεν εκλέξαμε, κι ο λαός έκανε ξεκάθαρο πως η δημοκρατία δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε απλή διοικητική διαδικασία», σημείωσε ο πρώην αρχηγός του κράτους μέσω X.

Στις εκλογές της Κυριακής επικράτησαν ο γερουσιαστής της κεντροδεξιάς ΡοΡοντρίγκο Παζ (32,1%) και ο πρώην πρόεδρος της δεξιάς Χόρχε Κιρόγα (26,8%), που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 19ης Οκτωβρίου. Στις προηγούμενες έξι προεδρικές εκλογές, από το 2002, τα άκυρα ψηφοδέλτια κυμαίνονταν μεταξύ του 2,4% και του 3,7%.

Ο Έβο Μοράλες, 65 ετών, που κυβέρνησε τη Βολιβία από το 2006 ως το 2019, κερδίζοντας τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ήλπιζε να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στο αξίωμα, όμως η δικαιοσύνη, καθώς στο μεταξύ οι θητείες περιορίστηκαν σε δύο, τον απέκλεισε από την κούρσα. Αποδίδει το γεγονός σε χειραγώγηση των θεσμών από τον απερχόμενο πρόεδρο -άλλοτε υπουργό και σύμμαχό του, πλέον αντίπαλό του-, τον Λουίς Άρσε. Εξάλλου, καθώς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, εξαιτίας υπόθεσης εμπορίας ανήλικης, που αμφισβητεί, ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης των καλλιεργητών κόκας, ή κοκαλέρος, έχει αποσυρθεί σε πολιτικό οχυρό του, στην Τσαπάρε, στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Εκεί, οι άκυρες ψήφοι έφθασαν το 32,8%.

Αν ο Έβο Μοράλες καταφέρει να αξιοποιήσει την ψήφο διαμαρτυρίας, «πιθανόν θα μπορέσει να αναδημιουργήσει λαϊκή συμμαχία», κάτι που είναι «το πολιτικό του σχέδιο μεσοπρόθεσμα», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντανιέλ Βαλβέρδε, πολιτολόγος του βολιβιανού πανεπιστημίου Γκαμπριέλ Ρενέ Μορένο.

«Θα παραμείνει χωρίς αμφιβολία παράγοντας πρώτης γραμμής την προσεχή περίοδο. Αλλά η πρόσφατη συμπεριφορά του αφήνει να εννοηθεί πως ο ρόλος του δεν θα είναι η προαγωγή της δημοκρατίας, αλλά η παρακώλυση και η παρεμπόδιση» της επόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανοικτή επιστολή Ζελένσκι στον Πούτιν- Ζητά συνάντηση, εκεχειρία και παζάρι για τερματισμό του πολέμου

Εννιακομματική βουλή βλέπει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Ρυθμίσεις στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης στις 5/6

Αυξήσεις ως 64,5% στο μισθό του Αρχιεπίσκοπου και έως 94,65% για τον κάθε μητροπολίτη δίνει η κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα