ΑΘΗΝΑ
12:03
|
28.04.2024

Η Apple και η Google ανακοίνωσαν ότι εργάζονται από κοινού για την δημιουργία εργαλείων προγραμματισμού και μίας εφαρμογής που επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών του […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Apple και η Google ανακοίνωσαν ότι εργάζονται από κοινού για την δημιουργία εργαλείων προγραμματισμού και μίας εφαρμογής που επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών του κατόχου ενός κινητού μέσω της τεχνολογίας ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η υλοποίηση θα περιλαμβάνει ισχυρή προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας.

Η εφαρμογή θα καταγράφει τις συνδέσεις Bluetooth με άλλα κινητά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και θα ενημερώνει αν ο κάτοχος κάποιου από αυτά είναι μολυσμένος με τον κορονοϊό. Επίσης οι δύο εταιρείες θα διατηρούν ένα αρχείο με τα κινητά που διασταυρώθηκαν τις τελευταίες 14 μέρες, και θα ενημερώνουν τον χρήστη αν ο κάτοχος ενός από αυτά βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η εφαρμογή δεν θα δίνει πληροφορίες για την ταυτότητα ή την τοποθεσία του ατόμου που είναι μολυσμένο. Επίσης οι δύο εταιρείες λένε πως η εφαρμογή θα ζητά τη συναίνεση του χρήστη και ότι τα εργαλεία προγραμματισμού θα είναι διαθέσιμα για εφαρμογές από τις κατά τόπους αρχές δημόσιας υγείας.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για τι θα συμβαίνει με την ειδοποίηση ότι κάποιος διασταυρώθηκε με φορέα του κορονοϊού. Θα διερευνάται αν μπαίνει σε εθελούσια απομόνωση; Αν δεν το κάνει θα ειδοποιούνται οι αρχές; Τι θα συμβαίνει όταν μία ειδοποίηση έχει προκύψει από ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα τεστ;

Η εφαρμογή των Apple και Google δεν θα είναι μόνη. Αντίστοιχες προσπάθειες ιχνηλάτησης του κορονοϊού μέσω των κινητών είναι σε εξέλιξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημία προσφέρει ένα δυνατό άλλοθι για μια άνευ προηγουμένου παρακολούθηση των πολιτών. Και το αν θα γίνεται με εφαρμογές εταιρειών ή κυβερνήσεων ίσως να έχει ελάχιστη σημασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα