ΑΘΗΝΑ
06:25
|
28.04.2024
Η Άγκυρα ανησυχεί πως ο συριακός στρατός (σε πιθανή συνεργασία με τον ρωσικό) ετοιμάζει "μεγάλη επιχείρηση" ανακατάληψης εδαφών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα στρατιωτικά “ανοίγματα” της Τουρκίας σε Λιβύη, Συρία, Βόρειο Ιράκ, νότιο Καύκασο και Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως αναγκάζουν τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας επί του παρόντος σε αναδίπλωση.

Πληροφορίες του  Arab News ανέφεραν σήμερα πως τουρκικός στρατός δείχνει να εντείνει τις αποσύρσεις στρατευμάτων από τη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ, όπου παραμένουν οι τελευταίες συγκεντρωμένες δυνάμεις τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους αλλά και φιλότουρκων μισθοφόρων του λεγόμενου “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”.

Turkish troops enter Kurdish enclave in northern Syria - Chicago Tribune

Βασικός λόγος πίσω από τις μειώσεις ή αναδιατάξεις στρατευμάτων είναι η ανησυχία της Άγκυρας πως ο συριακός στρατός (σε πιθανή συνεργασία ή συντονισμό με τον ρωσικό όπως είχε γίνει και στο παρελθόν) ετοιμάζει “μεγάλη επιχείρηση” ανακατάληψης εδαφών που τελούν υπό την κατάληψη των τουρκικών στρατευμάτων και φιλοτουρκικών δυνάμεων.

Οι αποχωρήσεις του τουρκικού στρατού σε ικανό αριθμό στρατιωτικών “παρατηρητηρίων” (στρατόπεδα) στο Ιντλίμπ διαδραματίζεται εδώ και λίγους μήνες.

Προ ημερών ο τουρκικός στρατός εγκατέλειψε και το παρατηρητήριο στο Αλ Έϊς της βόρειας Συρίας μετά από παρατεταμένες επιθέσεις συριακών στρατευμάτων και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων περίπου τρία χρόνια μετά τη συμφωνία του 2017 μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για την δημιουργία της λεγόμενης “ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων” στο Ιντλίμπ.

Οι πληροφορίες του Arab News αναφέρουν πως από πέρσι έχουν περικυκλωθεί από ρωσικές και φιλοιρανικές δυνάμεις οκτώ από τα 12 “παρατηρητήρια” του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ, αρκετά από τα οποία έχουν εκκενωθεί.

Η ίδια πηγή αναφέρει για παράδειγμα πως από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία εγκατέλειψε τουλάχιστον τέσσερα “παρατηρητήρια”-φυλάκια και δύο στρατόπεδα στο Ιντλίμπ.

Turkey sends military reinforcements to Syria | Atalayar - Las claves del  mundo en tus manos

Στις αρχές του μήνα, οι φιλοαμερικανικές (έως ότου ο πρόεδρος Τραμπ τις “πούλησε” για χάρη της Τουρκίας) “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF) Κούρδων και Αράβων μαχητών συμφώνησαν με τη Ρωσία και τον συριακό στρατό να εγκαταστήσουν τρία παρατηρήρια-φυλάκια στην (υπό κουρδικό έλεγχο) πόλη Άϊν Ίσσα. Ο βασικός λόγος ήταν πως ήθελαν, με έναν τρόπο, να “ελέγχουν” την συμφωνία εκεχειρίας που συμφωνήθηκε πέρσι στο Σότσι μεταξύ των προέδρων Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η οποία προέβλεπε την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων έως και 32 χλμ από τα τουρκικά σύνορα.

Ο Σάμιουε Ραμάνι, αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε στο Arab News πως η συμφωνία Ρωσίας-SDF εξόργισε την Άγκυρα. “Η περικύκλωση των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιντλίμπ υποστηρίζεται σθεναρά από το καθεστώς Άσαντ από το καλοκαίρι του 2019 ενώ οι τριβές για το θέμα αυτό είχαν αρχίσει από την Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” τον Οκτώβρη του 2019 στη Βόρεια Συρία” είπε ο Ραμάνι.

Από την άλλη ο Ναβάρ Σαμπάν, στρατιωτικός αναλυτής του Κέντρου Ομράν Στρατηγικών Μελετών στην Κωνσταντινούπολη θεωρεί πως η διαδικασία της Αστάνα έχει παγώσει “αλλά δεν έχει τελειώσει”.

“Υπάρχουν παρατηρητήρια αλλά όχι στρατιωτικές θέσεις. Τώρα έχουν περικυκλωθεί από δυνάμεις του καθεστώτος και θα ήταν στο έλεος οποιασδήποτε προκλητικής επίθεσης από το καθεστώς” ανέφερε ο Σαμπάν στο Arab News, εκτιμώντας πως τα τουρκικά παρατηρητήρια σε περίπτωση επίθεσης του συριακού στρατού θα ήταν εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα