Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ από την Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι το 2027, με ένα πακέτο μέτρων που «κοιτάνε» στη μεσαία τάξη και κλείνοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως κάλπες θα στηθούν το 2027, ενώ επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το εάν θα έδινε δαχτυλίδι διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος. Απέκλεισε επίσης την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στην «πολιτική κουζίνα» μπορεί να κουβεντιάζονται διάφορα. Καταλαβαίνω, επίσης, γιατί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα, για δικούς τους λόγους, ευρισκόμενα απέναντι στην κυβέρνηση, θέλουν να προκαλούν ενδεχομένως κάποιες υπόνοιες εσωτερικής αναταραχής. Και αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι», προσθέτοντας ωστόσο «ας είμαστε σοβαροί και ας εστιάσουμε στα πραγματικά προβλήματα» και σημείωσε «ας αφήσουμε αυτούς που διακινούν τα ευφάνταστα αυτά σενάρια στη δικιά τους μοναξιά και στη θλίψη που δυστυχώς θα προκαλέσει η μη επιβεβαίωση τους».

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε τις αναφορές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο δήλωσε πως σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση ή η στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις. Σχολίασε παρ’ όλ’ αυτά αρνητικά τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει στην αρχηγία νέου κόμματος: «Απέτυχε και ως πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν κάποια συμφέροντα, κάποια μέσα, κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει τον ρόλο του χρυσού χορηγού του κ. Τσίπρα». επόμενες κινήσεις του Αλ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμη λόγο για την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση στην φορολογία εισοδήματος στην ιστορία της μεταπολίτευσης, με μια σειρά μέτρων που μπαίνουν σε εφαρμογή χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις ανακοινώσεις που έγιναν για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα, λέγοντας «δεν είμαι όμως και θαυματοποιός και δεν πρόκειται να τινάξω τη μπάνκα στον αέρα για να ικανοποιήσω κάποιες προεκλογικές ματαιόδοξες φιλοδοξίες, γιατί ξέρω ότι θα το βρούμε μπροστά μας την επόμενη ημέρα».
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι είναι ένα διαχρονικό ζήτημα. «Νομίζω ότι να το επιχειρήσει κανείς, να το χρεώσει μόνο σε μια κυβέρνηση, θα έλεγα αδικεί τα πραγματικά δεδομένα».

«Όμως, εμείς είμαστε η κυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να το λύσουμε» είπε. «Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν πετύχαμε την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον τρόπο τον οποίον θα θέλαμε στα έξι χρόνια που την κυβερνούμε» σημείωσε.
