ΑΘΗΝΑ
00:20
|
17.06.2026
Ο Καναδός Μαρξιστής θεωρητικός Λέο Πάνιτς έφυγε χθες σε ηλικία 75 ετών, χτυπημένος από επιπλοκές που του προκάλεσε ο κορονοϊός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδός Μαρξιστής θεωρητικός Λέο Πάνιτς έφυγε χθες σε ηλικία 75 ετών, χτυπημένος από επιπλοκές που του προκάλεσε ο κορονοϊός Covid-19.

Ο Πάνιτς, εβραϊκής καταγωγής, υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικής Επιστήμης στα πανεπιστήμια York και Carleton, ενώ τα έργα του -σε συνεργασία με τον στενό συνεργάτη του Σαμ Γκιντίν- για την παγκοσμιοποίηση και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό θεωρούνται κομβικά.

Το βιβλίο των Πάνιτς και Γκιντίν, The Making of Global Capitalism: The Political Economy of American Empire (2012), που αναδεικνύει την παγκοσμιοποίηση ως εξέλιξη καθοδηγούμενη από την Ουάσινγκτον θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης μαρξικής θεωρίας και της πολιτικής οικονομίας γενικότερα.

Ο ίδιος είχε τα τελευταία χρόνια μιλήσει επανειλημμένα για την ανάγκη η Αριστερά να βρει έναν δρόμο ανάμεσα στην νεοφιλελεύθερη κεντροαριστερά και την παλαιοσοβιετική νοσταλγία.

Πηγές: Wikipedia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με αντίποινα προειδοποιεί το Ισραήλ το Ιράν για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Λίβανο

Μαρινάκης για Τσίπρα: Δεν γίνεται ένα κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς εκλογές

Σχέδια επίθεσης στον Λευκό Οίκο κατά της καπιταλιστικής ελίτ απέτρεψε το FBI

Επιταχύνεται η διάσπαση της Αφρικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα