ΑΘΗΝΑ
05:50
|
25.06.2026
Η συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών έθεσε τις βάσεις για τις διαβουλεύσεις Αθήνας-Τρίπολης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Λιβύης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα είχαν απόψε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, Ταχίρ Σαλίμ Μπαοόυρ.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά από την επίσκεψη του Γεραπετρίτη τον περασμένο Ιούλιο στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι  δύο πλευρές κήρυξαν την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων για την ΑΟΖ και προγραμμάτισαν την επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών να προγραμματίζεται για την Τρίπολη.

Στην ατζέντα των δύο πλευρών, βρέθηκαν η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, με την Ελλάδα να δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής, αλλά και η ενίσχυση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων.

Συζητήθηκε επίσης η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Τρίπολης και η οργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής εντός φθινοπώρου.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου τονίζοντας τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Υπογράμμισε τέλος τον ρόλο της Ελλάδας, ως μέλους ΕΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, στις προσπάθειες για σταθερότητα και πολιτική λύση στη Λιβύη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τερματίζεται η απεργία πείνας του Αριστοτέλη Χαντζή και της Suzon Doppagnea για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

Τραμπ και Ερντογάν πλησιάζουν σε συμφωνία για τους κινητήρες των μαχητικών Kaan

Έφαγε τα μούτρα του ο Νετανιάχου με το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν, αναφέρει ανάλυση στο Reuters

Δεν υπογράφει ο Τραμπ το Ν/Σ για τη στέγη για να εγκριθεί άλλο για το εκλογικό σύστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα