Η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στον ηγέτη των Σερβοβοσνίων Μίλοραντ Ντόντικ και στα μέλη της οικογένειάς του, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις, που εισήχθησαν για πρώτη φορά υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2022 και επεκτάθηκαν τα επόμενα χρόνια, στοχοποιούσαν τον Ντόντικ για φερόμενη υπονόμευση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον του 1995, η οποία δημιούργησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως έθνος αποτελούμενο από δύο σε μεγάλο βαθμό αυτόνομες οντότητες – τη πλειοψηφικά σερβική Δημοκρατία Σέρπσκα (ή Σερβική Δημοκρατία) και τη Βοσνιο-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έρχεται μετά την επίσημη συμφωνία του Ντόντικ να παραιτηθεί από την αξίωσή του στην εξουσία της Σερβικής Δημοκρατίας, τη σερβική οντότητα της οποίας ηγήθηκε προηγουμένως ως πρόεδρος.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Ντόντικ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η κίνηση «διόρθωσε μια σοβαρή αδικία που επιβλήθηκε στη Δημοκρατία Σέρπσκα, τους εκπροσώπους της και τις οικογένειές τους». Είπε ότι η κίνηση απέδειξε ότι «οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον μας δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ψέματα και προπαγάνδα».
Ο Ντόντικ συμφώνησε να παραιτηθεί μετά από μια σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Βοσνίας στο Σεράγεβο και τον Κρίστιαν Σμιτ, τον Γερμανό διπλωμάτη που ηγείται του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR), του φορέα που επιβλέπει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον. Ένα βοσνιακό δικαστήριο επέβαλε νωρίτερα στον Ντόντικ ποινή φυλάκισης, η οποία αργότερα μειώθηκε σε πρόστιμο. Νέες περιφερειακές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.
Ο πολιτικός αντιτίθεται εδώ και καιρό στην ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού στενότερους δεσμούς με τη Σερβία και τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ντόντικ δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. «κατέστρεψαν όλα τα πλεονεκτήματα που κάποτε προσέφερε η Ευρώπη» και τους κατηγόρησε ότι υιοθέτησαν αυταρχικές και μιλιταριστικές πολιτικές για να κρύψουν τις αποτυχίες τους.
