ΑΘΗΝΑ
12:13
|
24.06.2026
Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα την Κέρκυρα. Ξεχείλισε ο Καλαμάς καταστρέφοντας καλλιέργειες στη Θεσπρωτία.
Φωτ.: corfutvnews.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα την Κέρκυρα, με το χωριό Καρουσάδες να παραμένει αποκλεισμένο, λόγω της κατάρρευσης πρόσοψης κτιρίου αλλά και κατολισθήσεων καθώς μια ολόκληρη πλαγιά κατέρρευσε στο σημείο όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές ζημιές σε περιπολικά που ήταν σταθμευμένα στον χώρο.

Αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από χώμα και πέτρες, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν άνθρωποι, ενώ οι δρόμοι είναι μη προσβάσιμοι και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει διακοπή στην ηλεκτροδότηση.

Φωτ.: corfutvnews.gr

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στο Σιδάρι όπου οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, τις επόμενες ώρες αναμένονται στο νησί άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, με δυο σωστικές λέμβους, αντλίες υδάτων και διασωστικό εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Στο νότιο τμήμα του νησιού προβλήματα  εντοπίζονται κυρίως στον οδικό  άξονα από Μοραΐτικα έως και Τσάκι Μπενιτσών, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Με απόφαση των αρχών κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην περιοχή της βόρειας Κέρκυρας και συγκεκριμένα σε Καρουσάδες, Βελονάδες, Αυλιώτες, ενώ δεν θα λειτουργήσουν το ειδικό σχολείο Βελονάδων και του νηπιαγωγείο σε Καβαδάδες, Αγρό και Περουλάδες.

Προβλήματα σε Ήπειρο

Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων που πλήττονται για 3η ημέρα από το κύμα κακοκαιρίας. Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος της Βρυσέλλας οδηγώντας σε απόγνωση τους μανταρινοπαραγωγούς που βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής.

Συνεργεία του Δήμου Φιλιατών και της Περιφέρειας βρίσκονται στον κάμπο τόσο για την καταγραφή των ζημιών, όσο και για παρεμβάσεις όπου απαιτείται η απορροή υδάτων. Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον κάμπο της Σαγιάδας, με τους πορτοκαλεώνες και τα μανταρίνια. Καλλιέργειες και αγροτικοί δρόμοι είναι βυθισμένοι στα λασπόνερα.

Την ίδια ώρα, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ηπείρου, στην Κόνιτσα και το Πωγώνι, για ακόμη μία ημέρα, σημειώνονται ο πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις με τους Δήμους και την Πολιτική Προστασία να επιχειρούν με μηχανήματα, για τον καθαρισμό των δρόμων.

Στον νομό Ιωαννίνων η Πολιτική Προστασία απέστειλε μήνυμα του 112 με το οποίο ζητά από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Λόγω έντονων βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα #Ιωάννινων περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Στο μεταξύ, την κήρυξη του Δήμου Πωγωνίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Καψάλης, μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Ο κ. Καψάλης τονίζει την κρίσιμη κατάσταση λόγω της ακριτικής θέσης, των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών και επισημαίνει ότι «η ανάγκη για άμεση κρατική υποστήριξη είναι επιτακτική».

Σοβαρά προβλήματα και στην Άρτα

Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει τους πολίτες ότι, ύστερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις και προβλήματα στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, ενώ εστάλη μήνυμα του 112 για κατολισθήσεις στις περιοχές Γεωργίου Καραΐσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων.

«Λόγω έντονων βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων στις Δημοτικές Ενότητες #Γεωργίου_Καραΐσκάκη και #Κεντρικών_Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας #Άρτας περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Τα κύρια συμβάντα, όπως σημειώνει ο Δήμος, αφορούν:

  • Την περιοχή Κακολάγκαδο (Άρτα – Ροδαυγή), όπου μετά από μεγάλη κατολίσθηση και υπερχείλιση ρέματος ο δρόμος έχει κοπεί πλήρως και η κυκλοφορία είναι αδύνατη. Η περιοχή είναι απροσπέλαστη και συνεργεία βρίσκονται ήδη στο σημείο.
  • Τον Αμμότοπος (μετά την Κιάφα), όπου έχει σημειωθεί σημαντική κατολίσθηση, με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των διερχομένων.
  • Ενώ στην Παντάνασσα παρατηρείται υπερχείλιση χειμάρρου, που δημιουργεί συνθήκες επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο και στα παρακείμενα σημεία.

Προβλήματα και στη δυτική Μακεδονία

Στην Καστοριά υπερχείλισε σε πολλά σημεία ο Αλιάκμονας και μάλιστα ισχύει προσωρινή απαγόρευση κατανάλωσης νερού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το χωριό του Γράμμου όπου χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν πέντε κτηνοτρόφοι μαζί με τα κοπάδια τους.

Από υπερχείλιση ποταμού πλημμύρισαν καλλιέργειες φασολιών και καλαμποκιών στο δήμο Άργους Ορεστικού ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς ειδικά στην περιοχή του Νεστορίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον Ασπρόπυργο-Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

WWF Ελλάς-ΑΡΧΕΛΩΝ: Ισχυρές πιέσεις στην πλειονότητα των παραλιών ωοτοκίας της Caretta caretta

Καύσωνας στη Γαλλία: Θερμοκρασίες ρεκόρ για 4η ημέρα και διακοπές ρεύματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα