ΑΘΗΝΑ
23:49
|
09.06.2026
Χτύπημα με drone εντός της ΑΟΖ της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα δέχθηκε πλοίο που μετέφερε ηλιέλαιο από τη Ρωσία στη Γεωργία
Ένα ακόμα ρωσικό δεξαμενόπλοιο αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα στις 2 Δεκεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ακόμα ρωσικό δεξαμενόπλοιο αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα στις 2 Δεκεμβρίου, στην τρίτη πρόσφατη περίπτωση όπου drones στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το ευρύτερο ναυτιλιακό δίκτυο της Μόσχας.

Η τελευταία περίπτωση αφορά το Midvolga 2, ένα πλοίο με ρωσική σημαία που μεταφέρει ηλιέλαιο από τη Ρωσία στη Γεωργία. Η επίθεση έλαβε χώρα περίπου 80 μίλια ανοιχτά των βόρειων ακτών της Τουρκίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις περιγράφουν μικρές ζημιές, με κανένα από τα 13 μέλη του πληρώματος να μην έχει τραυματιστεί, και το πλοίο να κινείται με δική του δύναμη προς το λιμάνι της Σινώπης.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η επίθεση αφορούσε πλωτό drone, αντικατοπτρίζοντας τη μέθοδο που αποδόθηκε σε προηγούμενα περιστατικά, αν και άλλες αναφορές κάνουν λόγο για ιπτάμενο drone.

Η Άγκυρα καταδίκασε τις κλιμακώσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να περιγράφει τη σειρά των επιθέσεων ως «ανησυχητική κλιμάκωση» που απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τα περιβαλλοντικά πρότυπα στη Μαύρη Θάλασσα.

Το περιστατικό με το Midvolga 2 έρχεται μετά από τρία προηγούμενα χτυπήματα που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μια έκρηξη στις 27 Νοεμβρίου προκάλεσε ζημιές στο Mersin, ένα άλλο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Ρωσία, στα ανοικτά των ακτών της Σενεγάλης.

Μία μέρα αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, ουκρανικά ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δύο δεξαμενόπλοια που υπόκεινται σε κυρώσεις, το Kairos και το Virat, καθώς πλησίαζαν σε ένα ρωσικό λιμάνι για να φορτώσουν πετρέλαιο.

Πυρκαγιά στο δεξαμενόπλοιο Kairos στη Μαύρη Θάλασσα, 28 Νοεμβρίου 2025

Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι το Kairos είχε 25 μέλη πληρώματος που εκκενώθηκαν με ασφάλεια. Το Virat μετέφερε 20 μέλη πληρώματος, που επίσης απομακρύνθηκαν σώα και αβλαβή.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, η SBU, ανέλαβε την ευθύνη για αυτές τις επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, περιγράφοντάς τες ως πίεση στο πετρελαϊκό δίκτυο της Μόσχας και στα πλοία που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή κυρώσεων.

Τόσο το Kairos όσο και το Virat περιλαμβάνονται στα πλοία που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις και συγκαταλέγονται στον διαβόητο «ρωσικό σκιώδη στόλο» που βοηθά τη Μόσχα να αποφύγει τους δυτικούς περιορισμούς φερόμενα χρησιμοποιώντας ασαφή ιδιοκτησία, σημαίες ευκαιρίας και παράτυπες πρακτικές ναυτιλίας.

Το Κίεβο δεν έχει δηλώσει τίποτα σε σχέση με το Midvolga 2 σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές. Ωστόσο, το πλήγμα μοιάζει με προηγούμενες επιχειρήσεις για τις οποίες Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει ανοιχτά.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι το μοτίβο επιθέσεων παρουσιάζει πλέον σωρευτικούς κινδύνους για τις εμπορικές διαδρομές σε έναν διάδρομο απαραίτητο για την περιφερειακή ναυτιλία.

Σε απάντηση στη σειρά επιθέσεων, τα ασφάλιστρα κινδύνου πολέμου για ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αυξηθεί, με τους ασφαλιστές να αυξάνουν τα ασφάλιστρα για κλήσεις σε ουκρανικά λιμάνια σε περίπου 0,5% από 0,4% και να ζητούν ασφάλιστρα 0,65-0,8% για τα ρωσικά λιμάνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλβανία: Ο Ράμα χλευάζει με AI βίντεο τους influencer που αντιδρούν στο σχέδιο Κούσνερ

Το Ισραήλ εμποδίζει το ταξίδι 17.000 ασθενών από τη Γάζα για θεραπεία

Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής το ν/σ. «Εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση και Άσυλο»

Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό ελικόπτερο πάνω από το Ορμούζ, υπόσχεται να απαντήσει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα