Εκδήλωση με θέμα «Eurovision 2026: Κανένα τραγούδι για τη γενοκτονία!» διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα, στις 6:30μμ στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), το BDS Greece, το Πολιτιστικό Δίκτυο για την Παλαιστίνη, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και οι Journalists for Palestine GR.
«Κάντε το όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία» αναφέρουν στην πρόσκληση, τονίζοντας ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας ελληνικής καμπάνιας για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision, και την απόσυρση της Ελλάδας από τη διοργάνωση, όπως θα έπρεπε ήδη να έχει συμβεί.
Στην εκδήλωση, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου, θα παρέμβουν ακτιβιστές από χώρες της Ευρώπης όπου οι καμπάνιες μποϊκοτάζ στέφθηκαν μ’ επιτυχία, ενώ θα ακολουθήσει μουσική και stand-up comedy.
Κάνοντας λόγο για την «μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision», οι διοργανωτές υπενθυμίζουν ότι στην τακτική γενική συνέλευσή της στις 4 Δεκέμβρη η EBU, δεν έθεσε σε ψηφοφορία το θέμα της συμμετοχής του Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις αρκετών χωρών. «Επικαλέστηκε την “εκεχειρία”, κλείνοντας τα μάτια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία και ξεπλένοντας τα εγκλήματα του Ισραήλ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Μετά απ’ αυτό μια σειρά χώρες αντέδρασαν αποχωρώντας από τον διαγωνισμό:
Ολλανδία – AVROTROS: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, η συμμετοχή δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τις δημόσιες αξίες που είναι θεμελιώδεις για τον οργανισμό μας».
Σλοβενία – RTVSLO: Η συμμετοχή «θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις αξίες της ειρήνης, της ισότητας και του σεβασμού» και η απόσυρση γίνεται «εκ μέρους των 20.000 παιδιών που πέθαναν στη Γάζα».
Ιρλανδία – RTÉ: «Η συμμετοχή της Ιρλανδίας παραμένει ηθικά αδιανόητη».
Ισπανία – RTVE: Δεν θα μεταδώσει τον διαγωνισμό ούτε τους ημιτελικούς, μιλώντας για «ανεπαρκή διαδικασία» και «πολιτικές πιέσεις».
«Στην Ελλάδα, η έκκληση του BDS Greece και του Πολιτιστικού Δικτύου για την Παλαιστίνη βρίσκει ήδη ισχυρή απήχηση», τονίζουν οι διοργανωτές επισημαίνοντας ότι ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και η ΠΟΣΠΕΡΤ έχουν ήδη εκδώσει ανακοινώσεις ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ.
Ζητάμε, καταλήγουν:
Από την EBU, να αποκλείσει το Ισραήλ μέχρι να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο: να σταματήσει τη γενοκτονία, την κατοχή και το απαρτχάιντ, και να σεβαστεί το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.
Από την ΕΡΤ, να πιέσει την EBU και —εάν δεν υπάρξει αποκλεισμός— η Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό.
Από τον καλλιτεχνικό κόσμο, να πάρει θέση απέναντι στο επιχειρούμενο πολιτιστικό ξέπλυμα της γενοκτονίας.
Από το κοινό, να μποϊκοτάρει την Eurovision αν το Ισραήλ παραμείνει στη διοργάνωση.
Άμεση διακοπή όλων των πολιτιστικών δεσμών με το τρομοκρατικό, γενοκτονικό Ισραήλ!
