ΑΘΗΝΑ
16:42
|
13.06.2026
Η UNICEF δήλωσε ότι περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ένα τραυματισμένο παιδί λαμβάνει θεραπεία στο Νοσοκομείο Νάσερ, αφού ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) στόχευσε μια σκηνή με πολλαπλούς πυραύλους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, και να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στην περιοχή αλ-Μαουάσι του Χαν Γιουνίς, στη Γάζα, στις 5 Ιανουαρίου 2026
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) δήλωσε ότι περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο, παρά την ανακοινωθείσα εκεχειρία, αναφέρει το Middle East Monitor.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη Τύπου από τη Γάζα την Τρίτη: «Αυτό σημαίνει περίπου ότι ένα κορίτσι ή ένα αγόρι σκοτώνεται εδώ κάθε μέρα κατά τη διάρκεια μιας κατάπαυσης του πυρός». Πρόσθεσε ότι η διακοπή των μαχών δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι οι άμαχοι παραμένουν σε κίνδυνο.

Ο Έλντερ εξήγησε ότι οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών, επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βομβαρδισμών αρμάτων μάχης και άμεσων πυροβολισμών. Αναφέρθηκε επίσης σε θανάτους που προκλήθηκαν από εκρήξεις μη εκραγέντων πυρομαχικών που άφησε πίσω του ο πόλεμος.

Είπε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες ανθρωπιστικές συνθήκες, με συνεχιζόμενες ελλείψεις βασικών υπηρεσιών και βοήθειας, και την κατάρρευση των περισσότερων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και προστασίας των παιδιών. Προειδοποίησε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι υψηλότερος λόγω δυσκολιών στην τεκμηρίωση των περιπτώσεων σε αρκετές περιοχές της Λωρίδας.

Ο Έλντερ προειδοποίησε ότι δύο χρόνια πολέμου «έχουν κάνει τη ζωή των παιδιών της Γάζας αφάνταστα δύσκολη».

Η UNICEF επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι η Γάζα παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για τα παιδιά, ζητώντας την προστασία των αμάχων και την άδεια εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς.

«Μια εκεχειρία που επιβραδύνει τις βόμβες αποτελεί πρόοδο, αλλά μια που εξακολουθεί να θάβει τα παιδιά δεν είναι αρκετή», κατέληξε.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, έχουν διαπράξει αυτό που παλαιστινιακές πηγές περιγράφουν ως πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, λιμοκτονίας, καταστροφής, εκτοπισμού και συλλήψεων, αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις και τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον τερματισμό του πολέμου.

Η εκστρατεία έχει αφήσει περίπου 243.000 Παλαιστίνιους νεκρούς ή τραυματίες, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά και γυναίκες, με περισσότερους από 11.000 να αναφέρονται ως αγνοούμενοι. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, ενώ ο λιμός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές ζωές, κυρίως παιδιά, παράλληλα με την εκτεταμένη καταστροφή που έχει σβήσει τις περισσότερες πόλεις και περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους πληγέντες από την καταιγίδα Παλαιστίνιους της Γάζας ως «αναλώσιμους»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αντιμετωπίζει τις ζωές των Παλαιστινίων ως «αναλώσιμες», συνδέοντας τις «κολασμένες» επιπτώσεις μιας θανατηφόρας χειμερινής καταιγίδας στη Γάζα άμεσα με την σκόπιμη καταστροφή των υποδομών του θύλακα.

Μιλώντας στο Al Jazeera Arabic την Τρίτη, καθώς μια βαθιά καιρική ύφεση πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά παιδιά, η Αλμπανέζε δήλωσε ότι η καιρική καταστροφή αποκάλυψε το βάθος της αδιαφορίας του Ισραήλ για την επιβίωση των αμάχων.

«Είναι σοκαριστικό ακόμα και για μένα που κάθομαι μακριά. … Η ζωή τους μοιάζει με κόλαση», είπε η Αλμπανέζε, αντιδρώντας σε μαρτυρίες οικογενειών που κάθονται στη λάσπη και το σκοτάδι καθώς τα αυτοσχέδια καταφύγιά τους κατέρρευσαν.

«Ακούμε για μέλη οικογενειών … που ψάχνουν για συγγενείς που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια επειδή κατεστραμμένα κτίρια κατέρρευσαν πάνω τους λόγω της έντασης της βροχής».

Μια «ανθρωπογενής» ευαλωτότητα

Ενώ η καταιγίδα είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι η θνησιμότητά της είναι πολιτική.

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πόλη της Γάζας, επιβεβαίωσε ότι επτά παιδιά πέθαναν ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών. Τόνισε ότι αυτά τα παιδιά δεν πέθαναν μόνο από το κρύο, αλλά και επειδή μια «ανθρωπογενής έλλειψη» τροφίμων και φαρμάκων τα έχει αφήσει με μηδενική ανθεκτικότητα.

«Τα παιδιά ηλικίας δύο ή τριών ετών έχουν σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο Έλντερ στο Al Jazeera, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ακραία δυστυχία».

«Μιλάμε για στρώσεις απόρριψης [της βοήθειας]», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο του αερίου μαγειρέματος και των καυσίμων που απαιτούνται για θέρμανση, αφήνοντας τις οικογένειες ανυπεράσπιστες απέναντι στους ανέμους που, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ξεπερνούσαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

«Αναλώσιμες ζωές»

Όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη ανθρωπιστικής ανταπόκρισης και την κίνηση του Ισραήλ να διακόψει τους δεσμούς του με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, η Αλμπανέζε ήταν ευθύς.

«Το Ισραήλ γενικά δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των Παλαιστινίων. Αντιθέτως, τις θεωρεί αναλώσιμες και [πιστεύει ότι] μπορούν να καταστραφούν», είπε.

Υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα είναι συνένοχη εστιάζοντας σε άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις, αγνοώντας τη «γενοκτονία» που έχει αφήσει τον πληθυσμό της Γάζας εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης χωρίς σπίτια, ηλεκτρικό ρεύμα ή συστήματα αποχέτευσης.

«Τι άλλο χρειάζεται να δούμε; Τι δεν έχουμε δει ακόμα;» ρώτησε.

Κάλεσμα για εμπάργκο όπλων

Η Αλμπανέζε επέμεινε ότι η αποστολή βοήθειας, η οποία συχνά μπλοκάρεται, δεν αποτελεί πλέον επαρκή απάντηση σε τέτοιες καταστροφές. Ζήτησε άμεσα τιμωρητικά μέτρα κατά του Ισραήλ για να επιβληθεί αλλαγή στην πολιτική του.

«Τα κράτη πρέπει να διακόψουν τους εμπορικούς δεσμούς, να επιβάλουν εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων και να σταματήσουν τις κανονικές συναλλαγές με το Ισραήλ», δήλωσε στο Al Jazeera.

Τόνισε ότι το «σημείο εκκίνησης» για οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι η συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου που διατάσσει την κατάργηση της κατοχής και όχι πολιτικά σχέδια που αγνοούν την πραγματικότητα επί τόπου.

«Άνεμοι σαν τροπική καταιγίδα»

Η ευαλωτότητα του πληθυσμού επισημάνθηκε από τον Κάλεντ Σαλέχ, ανώτερο παρουσιαστή καιρού στο Al Jazeera.

Εξήγησε ότι η ύφεση έφερε πολικούς ανέμους που έφτασαν σε ταχύτητες που συνήθως συνδέονται με τροπικές καταιγίδες.

«Αυτοί οι άνεμοι μπορούν να ξεριζώσουν δέντρα,… φανταστείτε λοιπόν τι κάνουν στις φθαρμένες σκηνές», είπε ο Σαλέχ, σημειώνοντας ότι η έλλειψη υποδομών σήμαινε ότι το νερό δεν είχε πουθενά να πάει παρά στα καταφύγια των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προφυλακιστέος ο 65χρονος Ιταλός για το διπλό φονικό στο Αίγιο

Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα μετά τη «μαύρη λίστα» για Alibaba και BYD

ΛΔ Κονγκό: Συγκρούσεις σε διαδήλωση κατά της παράτασης της προεδρικής θητείας

Διπλωματικός πυρετός: Αύριο η συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν, λέει το Πακιστάν-Θα δούμε… απαντά η Τεχεράνη (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα