ΑΘΗΝΑ
12:44
|
07.06.2026
Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης θα ξανανοίξει την ερχόμενη άνοιξη. Η λειτουργία του θα συνδυαστεί με νέες διαδρομές για μία καθολική εμπειρία.
Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης επαναλειτουργεί στα τέλη της ερχόμενης άνοιξης, φιλοξενώντας περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.Στον χώρο αυτό θα φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων και περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις, με πρώτη την «Αθήνα Αθάνατη Πόλη», που σχεδιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Παράλληλα θα πραγματοποιούνται στο χώρο και εκθέσεις ή εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης, μεταξύ των οποίων και αυτή που θα παρουσιάσει στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ, βιομήχανος Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα θα είναι ο συνδυασμός νέων διαδρομών και περιπάτων στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο μίας «καθολικής εμπειρίας» επίσκεψης στον χώρο. Επίσης, σχεδιάζεται η διαμόρφωση του χώρου γύρω από το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης, που δεν ήταν ως τώρα προσιτός στους επισκέπτες.

Θα αποδοθεί σε αυτούς και το Σεβαστείο, ένα μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχους και αρκετά άλλα σημεία που επιτρέπουν την παραμονή στον βράχο.

Λίγα λόγια για το Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης

Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης έκλεισε τον Ιούλιο του 2007 και όλες οι εκθέσεις του αποσυναρμολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Κτισμένο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα -θεμελιώθηκε στα ΝΑ του Παρθενώνα το 1865 και ολοκληρώθηκε το 1874 σε σχέδια του Παναγή Κάλκου – στα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα ήταν το πρώτο κτήριο στο νεοελληνικό κράτος, που κατασκευάστηκε ειδικά για μουσείο.

Το 1888 κατασκευάστηκε ένα μικρότερο κτήριο, ανατολικά του υπάρχοντος ενώ το 1953 ξεκίνησαν εργασίες επέκτασής του σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού.

Οι Καρυάτιδες και η Ζωφόρος του Παρθενώνα, ο Μοσχοφόρος και ο Παις του Κριτίου, οι Μετόπες του Παρθενώνα, οι Κόρες και ο Κούρος, η Σανδαλίζουσα Νίκη είναι μερικά μόνον από τα αριστουργήματα της αρχαίας πλαστικής, που βρίσκονταν στην φιλόξενη, αν και περιορισμένη στέγη αυτού του μουσείου σχεδόν επί ενάμιση αιώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Το τραγούδι της ημέρας

Μέρες Θάλασσας στον Πειραιά ως τις 14 Ιουνίου 2026

Έφυγε από τη ζωή η Μαρζάν Σατραπί του «Περσέπολις»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα