ΑΘΗΝΑ
23:07
|
23.06.2026
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως ο τελευταίος δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ.Πούτιν.
Κιρ Στάρμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ διέψευσε σήμερα πως σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όπως είχαν υποστηρίξει προ ημερών ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στο Λονδίνο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος του Στάρμερ είναι «ξεκάθαρα να υποστηρίξει την Ουκρανία» τάχα για την επίτευξη «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» και να τοποθετηθεί η χώρα «στην ισχυρότερη δυνατή θέση για να συνεχίσει ταυτόχρονα τη μάχη και να προχωρήσει προς τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι  ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει δείξει «έως τώρα κανένα σημάδι» ότι θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο έχει «τακτικά» επαφές με τη Μόσχα «κυρίως μέσω του Βρετανού Πρέσβη».

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα «θετική» τη βούληση που έχουν εκφράσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αποκαταστήσουν τον διάλογο με τη Μόσχα, ο οποίος διακόπηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, από την άλλη, επέκρινε τη στάση της Βρετανίας, τονίζοντας πως η χώρα «μένει επί του παρόντος σε ριζοσπαστικές θέσεις» και «δεν θέλει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης».

«Η θέση του Λονδίνου είναι καταστροφική» είπε ο Πεσκόφ.

Δειλή αλλαγή στάσης σε Ρώμη, Παρίσι, Βερολίνο

Από τη μεριά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι «ήρθε η στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσει και με τη Ρωσία», υποστηρίζοντας τη δημιουργία θέσης Ευρωπαίου «ειδικού απεσταλμένου» που θα καθιστούσε δυνατό στη γηραιά ήπειρο να μιλά με μια φωνή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε.Μακρόν, είχε κρίνει τον Δεκέμβριο ότι θα «ήταν και πάλι χρήσιμο» για τους Ευρωπαίους «να μιλήσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν» στο πλαίσιο ενός «πλήρους διαλόγου» με τη Ρωσία.

Και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης ισορροπίας με τη Ρωσία «θα επέτρεπε στην ΕΕ να κοιτάξει το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ισραήλ έφθασαν Μαροκινοί αξιωματικοί της Δύναμης Σταθεροποίησης Γάζας

Δεν συζητάμε για τους ιρανικούς πυραύλους, ξεκαθαρίζει ο Πεζεσκιάν

Παραβιάσεις και παραβάσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο

Επιχείρηση απομάκρυνσης 11.000 ναυτικών από τα Στενά του Ορμούζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα