ΑΘΗΝΑ
12:58
|
23.06.2026
Πάνω από 100 θάνατοι έχουν διαπιστωθεί στη Μοζαμβίκη, που, όπως και η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε, έχει υποστεί τρομερές πλημμύρες.
Τα νερά έχουν καταπιεί δεκάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της Μοζαμβίκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλες πλημμύρες έχουν επηρεάσει σχεδόν 600.000 ανθρώπους στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Μοζαμβίκης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Ο μέχρι στιγμής αριθμός των νεκρών που συνδέονται άμεσα με τις πλημμύρες και τους σχετικούς μετεωρολογικούς κινδύνους καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των βροχών ανέρχεται σε 106, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων πνιγμών και κεραυνών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επαρχία της Γάζας παραμένει στο επίκεντρο της κρίσης, με τις περιοχές της κοιλάδας Λιμπόπο να χρειάζονται την περισσότερο επείγουσα υποστήριξη. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός κρατικής διοίκησης, Ινοσένσιο Ιμπίσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι πάνω από 380.000 από τους πληγέντες βρίσκονται σε αυτήν την επαρχία και οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτόν τον απολογισμό, καθώς οι ομάδες συνεχίζουν να φτάνουν σε ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Στην επαρχία της Γάζας, οι αρχές άνοιξαν 36 προσωρινά κέντρα υποδοχής για να στεγάσουν τα θύματα των πλημμυρών, δήλωσε η κυβερνήτης Μαργκαρίντα Μαπαντζένε, με το μεγαλύτερο κέντρο στο Τσιχακελάνε. «Υπάρχουν 327.000 άνθρωποι στα 36 κέντρα υποδοχής. Το νερό από τον ποταμό Λιμπόπο έχει ήδη πλημμυρίσει το κάτω μέρος της πόλης Ξάι-Ξάι και ζητούμε άμεση εκκένωση του πληθυσμού σε αυτόν τον δήμο», είπε.

Οι πλημμύρες κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ της επαρχίας της Γάζας, κατέστρεψαν πλήρως πάνω από 150 χιλιόμετρα δρόμων σε όλη τη χώρα και προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα οδικών δικτύων, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Ζοάο Ματλόμπε.

Στην επαρχία Μαπούτο, οι πλημμύρες έχουν επίσης προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη γεωργία. Το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας της Μοζαμβίκης ανέφερε ότι οι καταρρακτώδεις βροχές και τα φουσκωμένα ποτάμια έχουν πλημμυρίσει και καταστρέψει 10.000 εκτάρια καλλιεργειών.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που συνδέονται με αυτό το πλημμυρικό συμβάν αποτελούν μέρος ευρύτερων σοβαρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη νότια Αφρική, όπου οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει μεγάλες περιοχές της Μοζαμβίκης, της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε.

Στη Νότια Αφρική, πλημμύρες έπληξαν τις επαρχίες Λιμπόπο και Μπουμαλάνγκα μετά από εβδομάδες βροχοπτώσεων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 άτομα, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια και αναγκάζοντας εκκενώσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ. Η Ζιμπάμπουε έχει επίσης αντιμετωπίσει εκτεταμένες πλημμύρες, με τουλάχιστον 70 θανάτους και 51 τραυματίες, ενώ περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις αρχές Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

Συγγνώμη από τη βρετανική Dettol στο κοινό της Κίνας για τη διαφήμιση που θα απολύμανε τους «τοξικούς Κινέζους»

Οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων επισκέπτονται τους τραυματισμένους πιστούς της Γάζας

Βurnout: Η αθέατη πλευρά της εργασιακής εκμετάλλευσης στην εκπαίδευση

Κινητοποίηση στις 24 Ιουνίου για την τραγική υποστελέχωση στην Ψυχική Υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα