Με δωρεά πέντε μεγάλων εταιριών θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου Συστήματος Επικοινωνιών και Καταγραφής Φωνής VCRS (Voice Communication & Recording System) στα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας προκειμένου να επισπευστεί η όλη διαδικασία και να αποφευχθεί σοβαρό ατύχημα ή κάτι χειρότερο στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι εταιρίες που ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού, Χρίστου Δήμα, είναι οι ακόλουθες εταιρίες:
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
- Fraport Greece
- Aegean Airlines
- Sky Express
- Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που ελέγχει τη διαχείριση και τα έσοδα εκμετάλλευσης σημαντικού αριθμού λιμανιών και οδικών δικτύων στην Ελλάδα).
Το κόστος ανέρχεται σε 4,7 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση δικαιολόγησε τη δωρεά υποστηρίζοντας πως επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για να γίνουν «γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, η προμήθεια και η εγκατάσταση του συστήματος».

Το νέο σύστημα VCRS αποτελεί βασική υποδομή για την ασφαλή και αξιόπιστη επικοινωνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και για την πλήρη καταγραφή και αρχειοθέτηση των φωνητικών επικοινωνιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η ανταπόκριση των εμπλεκόμενων εταιρειών επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει ο ιδιωτικός τομέας στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ελληνικού εναέριου χώρου και στην αναβάθμιση των υποδομών αεροναυτιλίας, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα για τον τουρισμό, τις αερομεταφορές και συνολικά την εθνική οικονομία.
Με την υλοποίηση της δωρεάς, η προμήθεια και εγκατάσταση των νέων συστημάτων VCRS δρομολογείται άμεσα, ενισχύοντας το επίπεδο ασφάλειας πτήσεων, τη λειτουργική αξιοπιστία των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής και τη συμμόρφωση της χώρας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα αεροναυτιλίας, προς όφελος των χρηστών του εναέριου χώρου και της ελληνικής αεροπορίας συνολικά».
