ΑΘΗΝΑ
05:21
|
05.06.2026
Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε γάμο στο βορειοδυτικό Πακιστάν σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση της Παρασκευής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε γάμο στο βορειοδυτικό Πακιστάν σκότωσε τουλάχιστον επτά ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία, αναφέρει το Al Jazeera.

Η βομβιστική επίθεση κατέστρεψε ένα κτίριο που στεγάζει μέλη μιας επιτροπής ειρήνης κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής την Παρασκευή στην περιοχή Ντέρα Ισμαήλ Χαν της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκβα, δήλωσε το Σάββατο ο αστυνομικός αξιωματούχος Μουχάμαντ Αντνάν.

Οι επιτροπές αποτελούνται από κατοίκους και ηλικιωμένους και υποστηρίζονται από την Ισλαμαμπάντ στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την αντιμετώπιση των μαχητών στις περιοχές κατά μήκος των αφγανικών συνόρων.

Τρεις άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί την Παρασκευή. Άλλοι τέσσερις, οι οποίοι ήταν μεταξύ των τραυματιών στην επίθεση, πέθαναν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Αντνάν.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε καθώς ο πακιστανικός στρατός ετοιμάζεται για την καταπολέμηση ένοπλων ομάδων στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά τις σκληρές χειμερινές συνθήκες στην περιοχή.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση της Παρασκευής. Ωστόσο, οι υποψίες πιθανότατα πέφτουν στους Πακιστανούς Ταλιμπάν, γνωστούς και ως Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το TTP, το οποίο δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των αφγανικών συνόρων, έχει χαρακτηρίσει τα μέλη της επιτροπής ειρήνης ως προδότες. Ο δηλωμένος στόχος του TTP είναι να αντικαταστήσει το σύστημα διακυβέρνησης του Πακιστάν με το αυστηρό πρότυπο της δικής τους κατανόησης των ισλαμικών νόμων.

Το TTP έχει ενδυναμωθεί από τότε που οι Αφγανοί Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο γειτονικό Αφγανιστάν το 2021, όταν στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έφυγαν από τη χώρα μετά από 20 χρόνια πολέμου. Πολλοί ηγέτες και μαχητές του TTP έχουν βρει καταφύγια στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία εκεί.

Το Ισλαμαμπάντ κατηγόρησε τους Αφγανούς Ταλιμπάν ότι επιτρέπουν στην πακιστανική ομάδα να σχεδιάζει τις επιθέσεις της από το Αφγανιστάν. Η Καμπούλ αρνείται την κατηγορία, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες της ομάδας αποτελούν εσωτερικό πρόβλημα του Πακιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δε βιάζονται οι Βρετανοί στις έρευνες των Άντριου και Μάντελσον για την εμπλοκή στο σκάνδαλο Έπσταϊν

Ρυθμίσεις στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης στις 5/6

Ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές στις Βρυξέλλες κατά της αύξησης διδάκτρων

Μέρες Θάλασσας στον Πειραιά ως τις 14 Ιουνίου 2026

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα