ΑΘΗΝΑ
11:18
|
07.06.2026
Το κυβερνών κόμμα Μπουμτζαϊτάι της Ταϊλάνδης, αναζητά σύμμαχο μετά τη νίκη του -χωρίς αυτοδυναμία- στις πρόωρες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ θα παραμείνει στο αξίωμα, αφού ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματός του εξασφάλισε σχεδόν 200 έδρες στην κάτω βουλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα Μπουμτζαϊτάι του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ κατέγραψε μια αποφασιστική νίκη στις πρόωρες εκλογές, χθες Κυριακή, ανοίγοντας τον δρόμο για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων, εξασφαλίζει σχεδόν 200 από τις 500 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το κόμμα εξακολουθεί να μην έχει εξασφαλίσει τις 251 έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του και όπως όλα δείχνουν θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον σύμμαχό του, το κόμμα Κλα Θαμ, το οποίο κέρδισε 60 έδρες.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν τον Δεκέμβριο, μετά την κατάρρευση του συνασπισμού με επικεφαλής τον Ανούτιν μετά από μόλις τρεις μήνες.

«Η σημερινή νίκη του Μπουμτζαϊτάι είναι μια νίκη για όλους τους Ταϊλανδούς, είτε ψηφίσατε το Κόμμα Μπουμτζαϊτάι είτε όχι», δήλωσε ο Ανούτιν στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπηρετήσουμε τον λαό της Ταϊλάνδης στο έπακρο», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος,  που κατετάγη δεύτερο με 110 έδρες, παραδέχτηκε την ήττα του. «Εμμένουμε στην αρχή μας να σεβόμαστε το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο και το δικαίωμά του να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε και απέρριψε την πιθανότητα να συμμετέχει σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπουμτζαϊτάι .

Στο δημοψήφισμα για το σύνταγμα, οι ψηφοφόροι έδωσαν επίσης ισχυρή εντολή στην επερχόμενη κυβέρνηση να ξαναγράψει το σύνταγμα του 2017, το οποίο συνέταξε ο στρατός, με περίπου το 60% ή 18,41 εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίζουν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ν. Κορέα: Η Χαν προτείνεται ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες

Εκλογές σε Αρμενία και Κόσοβο

Για μια Δημοκρατία της Φροντίδας

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Το Τέλος της Κανονικότητας και των Οικονομικών» – Δευτέρα 8/6 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα