ΑΘΗΝΑ
09:14
|
27.04.2024
Μεγάλη η ανησυχία για μια χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Το 2020 ήταν το έτος που η Νότια Κορέα κατέγραψε για πρώτη φορά περισσοτέρους θανάτους από ό,τι γεννήσεις. Μόλις 275.800 μωρά ήρθαν στον κόσμο το περασμένο έτος στη Νότια Κορέα, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 10% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2019. Την ίδια ώρα το 2020 περίπου 307.764 άνθρωποι στη Νότια Κορέα έχασαν τη ζωή τους.

Η ανησυχία των αρχών είναι μεγάλη καθώς η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και τα μεγαλύτερα ποσοστά υπογεννητικότητας στον κόσμο. Το υπουργείο Εσωτερικών προανήγγειλε “θεμελιώδεις αλλαγές” στις πολιτικές του με περισσότερα οικονομικά κίνητρα , μεγαλύτερες σε διάρκεια άδειας μητρότητας και πατρότητας και επιπλέον δικαιώματα απασχόλησης.

Συνολικά 23 χώρες στον κόσμο αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους στο μισό έως το 2100, ενώ την  ίδια στιγμή ο πληθυσμός του πλανήτη γερνά, με τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών να αυξάνονται.  Το ποσοστό γονιμότητας – ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννά μια γυναίκα – μειώνεται. Εάν ο  αριθμός πέσει κάτω από  2,1, τότε το μέγεθος του πληθυσμού αρχίζει να μειώνεται. Το 1950, οι γυναίκες γεννούσαν κατά μέσο όρο 4,7 παιδιά στη διάρκεια της ζωής τους. 

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, έδειξαν ότι το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ φθάνοντας το 2,4 το 2017 . Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet , προβλέπει ότι θα πέσει κάτω από το 1,7 έως το 2100.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ερευνητές αναμένουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη θα κορυφωθεί στα 9,7 δισ. άτομα γύρω στο 2064, πριν μειωθεί στα 8,8 δισ. άτομα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η τάση αυτή καθοδηγείται από το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την εκπαίδευσή τους και την εργασία τους, ενώ ολοένα και περισσότερες λαμβάνουν αντισύλληψη επιλέγοντας έτσι να έχουν λιγότερα παιδιά.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας προβλέπεται να μειωθεί από τα 128 εκατ. άτομα που ήταν το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατ. άτομα έως τα τέλη του αιώνα. Η Ιταλία αναμένεται να δει μία εξίσου δραματική μείωση στον πληθυσμό της. από 61 εκατ. σε 28 εκατ. για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η Νότια Κορέα και η Πορτογαλία είναι από τις χώρες που θα δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Η Κίνα, η οποία είναι σήμερα το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, αναμένεται να ανέλθει στα 1,4 δισ. άτομα σε τέσσερα χρόνια πριν σχεδόν μειωθεί στα μισά, στα 732 εκατ. έως το 2100. Στο πλαίσιο αυτό, η Ινδία αναμένεται να πάρει τη θέση του πιο πολυπληθούς έθνους. 
 
Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα