ΑΘΗΝΑ
06:31
|
22.09.2024
Ο Πρόεδρος Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά θα έχει το δικαίωμα σε μια δεύτερη θητεία, αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που διεξήχθησαν στις 27 Δεκεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά θα έχει το δικαίωμα σε μια δεύτερη θητεία, αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 27 Δεκεμβρίου, κερδίζοντας πάνω από το 53% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τη Δευτέρα.

«Ο Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά, έχοντας λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο με 53,9%, κηρύσσεται νικητής», δήλωσε ο Ματίας Μορούμπα, πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Μπανγκούι.

Ο Μορούμπα είπε ότι περίπου το ήμισυ του εκλογικού σώματος της χώρας, ή περίπου 910.000 άτομα, είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν και η προσέλευση μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 76,3%.

Οι εκλογές διενεργήθησαν εν τω μέσω ενός κύματος βίας, με ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες να προσπαθούν να διακόψουν την εκλογική διαδικασία μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ο Τουαντερά εξελέγη για πρώτη φορά το 2016 μετά από μια εξέγερση τρία χρόνια νωρίτερα που απομάκρυνε τον Μποζιζέ. Έχει αγωνιστεί για να αποκτήσει τον έλεγχο τεράστιων τμημάτων της χώρας από ένοπλες πολιτοφυλακές.

Διαδοχικά κύματα βίας από το 2013 έχουν σκοτώσει χιλιάδες και έχουν εξαναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγές: Reuters, Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα