ΑΘΗΝΑ
22:48
|
06.06.2026
Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν συλλάβει από την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, τον μεγιστάνα του πετρελαίου, Βίλμερ Ρουπέρτι, δίχως αιτιολογία.
Ο Βενεζουελάνος πετρελαιάς, Βίλμερ Ρουπέρτι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κρατητήρια της ασφάλειας στο Καράκας οδηγήθηκε ο Βενεζουελάνος μεγιστάνας του πετρελαίου Βίλμερ Ρουπέρτι μετά τη σύλληψη από τις αστυνομικές αρχές.

 Η νομική εταιρεία Winston & Strawn ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι ζητήθηκε από τον Ρουπέρτι να παραστεί σε μια συνάντηση με αστυνομικούς περίπου στις 13.00 της Πέμπτης. Οι σωματοφύλακές του συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο ο Ρουπέρτι παρέμενε και σήμερα υπό κράτηση.

Οι αρχές δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψή του.

«Ανησυχούμε για την υγεία του», ανέφερε ανακοίνωση της εταιρίας του, επισημαίνοντας πως παραμένει άγνωστος και ασαφής ο λόγος για τον οποίο οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν τον Ρουπέρτι.

Το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα δημοσιογράφων για κάποιο σχόλιο.

Ο Ρουπέρτι, πλοιοκτήτης και μεγιστάνας του πετρελαίου, με στενούς δεσμούς με τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, έγινε γνωστός όταν βοήθησε στη μεταφορά πετρελαίου στη χώρα του κατά τη διάρκεια της απεργίας του 2002-2003 στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό τους στενούς δεσμούς του με τον τότε πρόεδρο Ούγκο Τσάβες.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του, Maroil Trading, που εδρεύει στη Γενεύη, έγινε βασικός εξαγωγέας πετρελαϊκού οπτάνθρακα από τη Βενεζουέλα, με βάση μια σύμβαση που υπέγραψε με την PDVSA, αν και αργότερα αυτή η συνεργασία κλονίστηκε, με αφορμή διαφωνίες για τις πληρωμές και τους όρους του συμβολαίου.

Το 2023 το Reuters μετέδωσε ότι η PDVSA είχε αναστείλει τις παραδόσεις στη Maroil.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Το Τέλος της Κανονικότητας και των Οικονομικών» – Δευτέρα 8/6 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μίνι ανασχηματισμός: Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα Φάμελλου για πλατιά προοδευτική σύγκλιση με το νέο κόμμα Τσίπρα (upd)

Κόσοβο: Τρίτες εκλογές, μέσα σε 18 μήνες, εν μέσω δυσαρέσκειας για το πολιτικό αδιέξοδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα