ΑΘΗΝΑ
18:04
|
24.06.2026
Τουλάχιστον 7.000 Κολομβιανοί μισθοφόροι πολεμούν στην Ουκρανία. «Δεν θέλουμε να εξάγουμε θάνατο», λέει ο Γκουστάβο Πέτρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε ότι 7.000 Κολομβιανοί μισθοφόροι, πολεμούν και σκοτώνονται «άσκοπα» στην Ουκρανία και τόνισε ότι η χώρα του δεν θέλει να είναι «εξαγωγέας θανάτου».

«Υπάρχουν 7.000 Κολομβιανοί άνδρες, με στρατιωτική εκπαίδευση, που πολεμούν σε έναν ξένο πόλεμο και πεθαίνουν χωρίς λόγο στην Ουκρανία. Δεν θέλουμε να εξάγουμε θάνατο», έγραψε ο Πέτρο στην πλατφόρμα X, τονίζοντας, επίσης, ότι η δραστηριότητα των μισθοφόρων απαγορεύεται από την κολομβιανή νομοθεσία.

Τον Μάρτιο, εν μέσω της μαζικής συμμετοχής πολιτών της σε πολεμικές επιχειρήσεις στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η Κολομβία επικύρωσε νομοσχέδιο για την προσχώρησή της στη Διεθνή Σύμβαση του 1989 κατά της στρατολόγησης, χρήσης, χρηματοδότησης και εκπαίδευσης μισθοφόρων.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας είχε προηγουμένως καταδικάσει την τακτική της στρατολόγησης μισθοφόρων, χαρακτηρίζοντάς την «ληστεία της χώρας» -δήλωση που έκανε ως απάντηση σε συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην Μπογκοτά, Νικολάι Ταβντουμάντζε, στην οποία ο διπλωμάτης ανέφερε ότι ο αριθμός των Κολομβιανών που ταξιδεύουν στην Ουκρανία ως μισθοφόροι παραμένει υψηλός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περιμένουν τα αποτελέσματα νεκροψίας-νεκροτομής για την αιτία θανάτου της 36χρονης λεχώνας-γιατρού

Στον κλοιό καύσωνα από τις 26/6 και η Δανία

Έρευνα για τον ξαφνικό θάνατο 23χρονης στα Κουφονήσια

Το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν ήταν η διακήρυξη ήττας της Αμερικής, λέει ο Γκαλιμπάφ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα