ΑΘΗΝΑ
17:25
|
19.11.2024
Ο ΔΟΜ και οι ελληνικές αρχές στοχεύουν στη δημιουργία 5.000 θέσεων τους επόμενους 2 μήνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η σταδιακή μετακίνηση 2.380 ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους, από τα νησιά της Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ενδοχώρα, με στόχο την περαιτέρω μείωση του κινδύνου από την ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος κορωνοϊού στα ΚΥΤ.

Από τους 2.380 αιτούντες άσυλο, οι 200 είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υπόλοιποι 1730 είναι άτομα κάθε ηλικίας τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Η επιλογή των ευάλωτων ατόμων που πρόκειται να μετακινηθούν, έγινε μετά από αξιολόγηση του ιατρικού τους ιστορικού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον ΕΟΔΥ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

” Η διαδικασία της μετακίνησης τους στην ενδοχώρα και η εγκατάσταση τους στις δομές φιλοξενίας, θα γίνει σε συνεργασία όλων των ανωτέρω φορέων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ” διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, η μεταφορά αφορά σε άτομα που κρίνονται ευάλωτα απέναντι στην πανδημία, κάτι που για παράδειγμα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι άνω των 65 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών οι ελληνικές αρχές και ο ΔΟΜ εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας 5.000 θέσεων “τους επόμενους δύο μήνες”, σε κέντρα φιλοξενίας, κτίρια που θα διαμορφωθούν σε διαμερίσματα και προκατασκευασμένα σπίτια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στην ενδοχώρα, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα νησιά, αναζητούν θέσεις φιλοξενίας για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων “μέχρι ο κορονοϊός να μην είναι πλέον απειλή”, διευκρίνισε ο κ. Ρόκο.

Στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών κινείται και η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αρχή έγινε την Τετάρτη με τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων παιδιών στο Λουξεμβούργο, ενώ θα ακολουθήσει και η Γερμανία.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεξεργάζεται ένα γενικό πλαίσιο για τα κράτη μέλη που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη μετεγκατάσταση. Το σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, και θα θέτει κριτήρια επιλεξιμότητας ίδια για όλα τα κράτη μέλη.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση του προγράμματος στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι σήμερα περισσότερα από 200 άτομα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Από αυτούς οι μισοί προέρχονται από την Αθήνα και οι άλλοι μισοί από τα νησιά. “Η εφαρμογή του προγράμματος δυσχεραίνει λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που έχουν τεθεί στις πτήσεις”, διευκρίνισε ο κ. Ρόκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα