Η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει θέσεις εργασίας σε επίπεδα ρεκόρ από τη μεγάλη ύφεση του 1929. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, έγινε λόγω κορονοϊού ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης μετά τον πρόεδρο Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933) που διαπίστωσε στη διάρκεια της θητείας του τόσο μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Αυτά ενώ πριν ξεσπάσει η επιδημία είχε καταφέρει ρεκόρ 50ετίας ρίχνοντας την ανεργία στο ιστορικό χαμηλό του 3,5%.
Σήμερα οι άνεργοι ξεπερνούν επισήμως τα 11.000.000 άτομα και δικαιούνται τη βδομάδα μόλις 620 δολάρια επίδομα. Ωστόσο εκατομμύρια άλλοι δεν εισπράττουν απολύτως καμία βοήθεια. Παραμένουν στο περιθώριο και δεν προσμετρώνται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας επειδή σταμάτησαν να αναζητούν εργασία (λόγω απογοήτευσης μετά από πολύμηνο ψάξιμο).
Στο μεταξύ τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν με “μαγικό τρόπο” πως τον Δεκέμβρη απολύθηκαν μόλις 140.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός, που φαντάζει πολύ χαμηλότερος από το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, θεωρείται “ρεκόρ” οκταμήνου, καθώς η χώρα γονάτισε υπό το βάρος των κρουσμάτων της COVID-19. Η ένδειξη θεωρείται πως υποδηλώνει σημαντική απώλεια της δυναμικής που μπορεί προσωρινά να επιβραδύνει την ανάκαμψη από την πανδημία.
Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 336.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με 245.000 θέσεις που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Πρόκειται για την πρώτη μείωση στον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων από τον Απρίλιο.
Επίσης εκτιμάται πως η αμερικανική οικονομία ανέκτησε περίπου τις μισές από τις 22,2 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 6,7%.
Παρά την αδυναμία στην αγορά εργασίας, η οικονομία θεωρείται από ορισμένους ειδικούς πως είναι “απίθανο να υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση”. Αυτό το στηρίζουν στο υποτιθέμενο “δίκτυ ασφαλείας” των περίπου 900 δισεκ. δολαρίων που ψήφισε προ ημερών το κογκρέσο για πρόσθετα μέτρα στήριξης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.
Ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως τα χρήματα θα πάνε “εκεί που πρέπει”, αν κρίνουμε από το “πάρτι” διασπάθισης κρατικού χρήματος που έγινε την περασμένη άνοιξη από αμερικανικές πολυεθνικές και μεγαθήρια πλούτου που κατάπιαν, αδίστακτα, εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολλάρια που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά…