ΑΘΗΝΑ
12:59
|
21.09.2024
Προανήγγειλε "μεγάλη επίθεση" κατά του Εθνικού Λιβυκού Στρατού και δουλεμπόρων, αποφεύγοντας να διευκρινήσει το ρόλο της Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 58χρονος Φάθι Μπασάγκα είναι υπουργός Εσωτερικών της λυβικής “Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας” που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Ο ίδιος διατηρεί εδώ και χρόνια πολύ στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλώνει “ορκισμένος εχθρός” του αντίπαλου Λυβικού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και προαλείφεται (εάν βεβαίως τα καταφέρει μέχρι τέλους) για νέος πρωθυπουργός.

Τα παζάρια και οι μνηστήρες αυτής της θέσης είναι πολλά και σύνθετα. Νικητής αναμένεται να βγει αυτός που θα κάνει τις πιο επιδέξιες διαπραγματεύσεις με το 75μελές Πολιτικό Φόρουμ Λιβύης που συνεδριάζει εδώ και βδομάδες δίχως να έχει καταφέρει να βγάλει μία απόφαση και να αντικατασταθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ.

Ο Μπασάγκα,πάντως, φρόντισε σήμερα να βγει μπροστά και να εκπέμψει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις δίνοντας τηλεφωνικά συνέντευξη σε δημοσιογράφο του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΡ.

Bashagha seeks French support in quest to be next PM | Jemai Guesmi | AW

Εκεί εμφανίζεται να εκφράζει ελπίδες πως θα καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε κανείς μία δεκαετία μετά την βρώμικη επίθεση του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στη Λιβύη και την ανατροπή του τότε προέδρου Μουαμάρ Καντάφι: Να σταθεροποιήσει τη χώρα. Θα χρειαστεί ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, τη “βοήθεια” και τις …ευλογίες της νέας κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Αυτό που δεν μπόρεσε ωστόσο να κρύψει είναι οι στενές σχέσεις με την Άγκυρα και τον τουρκικό στρατό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανήγγειλε έτσι μία επικείμενη “μεγάλη επίθεση” από τις ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν την (υποστηριζόμενη από την Άγκυρα) “Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας” στην Τρίπολη κατά του στρατού LNA στη ώστε …”να τελειώσει” όπως φέρεται να είπε με τους “ένοπλους και τους δουλέμπορους” σαν να μην συμμετείχαν οι ισλαμιστές ένοπλοι που στήριξαν τα πρώτα χρόνια την κυβέρνηση Σάρατζ το δουλεμπόριο και τις ροές μεταναστών από αφρικανικές χώρες μετατρέποντας εκτενείς περιοχές της Λιβύης σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο…

“Οι ελπίδες μας αυξήθηκαν σημαντικά με τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές” είπε ο Φάθι Μπασάγκα, πράγμα που θα έλεγε με την ίδια ευκολία ακόμη και εάν είχε επανεκλεγεί ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει έναν μεγάλο μέρος στην σταθεροποίηση και τη συμφιλίωση στη Λιβύη” είπε ο Μπασάγκα που κατά το παρελθόν είχε υπηρετήσει ως πιλότος στην πολεμική αεροπορία και στη συνέχεια έγινε επιχειρηματίας.

Ανέφερε ότι θα είναι “σταδιακή” η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και ενόπλων που επιτάσσει η ειρηνευτική συμφωνία του περασμένου Οκτώβρη, δίχως να ξεκαθαρίσει εάν θα εγκαταλείψουν το λιβυκό έδαφος και οι Τούρκοι στρατιώτες ή οι μισθοφόροι που του έστειλε ο πρόεδρος Ερντογάν. Ο Ερντογάν πάντως, ξέρουμε, ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω ούτε χιλιοστό από το λιβυκό έδαφος εκτός και εάν αναγκαστεί…

Παρόλα αυτά ο Μπασάγκα δήλωσε “έτοιμος ανά πάσα στιγμή” να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού σε μία νέα κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”.

Αυτός που δεν ξέρουμε εάν είναι έτοιμος να τον δεχθεί στη θέση του πρωθυπουργού (εάν βεβαίως τελικώς γίνει) είναι ο λιβυκός λαός που εννοείται πως ούτε αυτή τη φορά ρωτήθηκε για αυτούς που άλλοι διορίζουν στο όνομά του…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 31 νεκροί (upd)

Εβδομαδιαία άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα