ΑΘΗΝΑ
16:23
|
16.06.2026
Οι βουλευτές της Ουγγαρίας ενέκριναν μια συνταγματική τροποποίηση που περιορίζει τις θητείες του πρωθυπουργού σε οκτώ χρόνια.
Οι Ούγγροι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εισαγωγής οκταετούς θητείας για τους πρωθυπουργούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βουλευτές της Ουγγαρίας ενέκριναν συνταγματική τροποποίηση που περιορίζει τις θητείες του Πρωθυπουργού σε οκτώ χρόνια. Η μεταρρύθμιση ουσιαστικά εμποδίζει τον πρώην επί μακρόν ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν από μια πιθανή επιστροφή στην εξουσία.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης τη Δευτέρα 15/6, παρά την αντίθεση του κόμματος Fidesz του Όρμπαν. Εκατόν πενήντα βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης, ενώ 50 ήταν κατά και έξι απείχαν.

Η αλλαγή ήταν μια σημαντική προεκλογική υπόσχεση του κόμματος Tisza του πρωθυπουργού Πέτερ Μαγιάρ, το οποίο πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, τερματίζοντας τα 16 χρόνια εξουσίας του Όρμπαν.

Η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι μια από τις πρώτες σημαντικές αλλαγές που εισήγαγε ο Μαγιάρ, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της Βουδαπέστης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο…

Τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη χώρα στην υιοθέτηση του ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, συμφώνησε να άρει το μακροχρόνιο βέτο της Ουγγαρίας κατά της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.. Το Κίεβο ξεκίνησε επίσημα αυτή την πορεία χθες Δευτέρα.

Ανεπίσημα, οι Βρυξέλλες χαίρονται που βλέπουν εμπόδια στην επιστροφή Όρμπαν. Τα 16 χρόνια διακυβέρνησής του ως επικεφαλής ενός φιλορωσικού και κατά την άποψή τους ανελεύθερου καθεστώτος προκάλεσαν στην Ε.Ε. πολλά προβλήματα, ιδίως στις προσπάθειές της να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Η ψηφοφορία, η οποία αξιοποίησε τη συνταγματική πλειοψηφία του Tisza στο κοινοβούλιο, άνοιξε επίσης τον δρόμο για άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης του Γραφείου Προστασίας της Κυριαρχίας. Το γραφείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2023 για να προστατεύσει την Ουγγαρία από «ξένες επιρροές», χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα δημοσιογράφων και ΜΚΟ που ασκούσαν κριτική στον Όρμπαν.

Ωστόσο, οι βουλευτές ψήφισαν την κατάργηση μιας διάταξης που διέπει την ίδρυσή του, η οποία όριζε την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο όργανο για να «διαφυλάξει» τη «συνταγματική ταυτότητα» της χώρας.

Το κλείσιμο του γραφείου συμπεριλήφθηκε σε έναν κατάλογο μέτρων που συνέταξε το Human Rights Watch τον περασμένο Απρίλιο. Ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα πρέπει να τα εφαρμόσει για να αντιστρέψει αυτό που χαρακτήρισε ως «κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπό τον Όρμπαν.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για τη διάλυση του οργανισμού στο τέλος αυτού του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν επανεξελέγη ηγέτης του κόμματος Fidesz, παρά την ήττα του στις εκλογές.

Ο νόμος Όρμπαν ψηφίστηκε. Αυτό ήταν το πιο πιεστικό ζήτημα… Αν με χρειαστούν, θα είμαι εδώ, έγραψε ειρωνικά ο Όρμπαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσφυγή Τυχεροπούλου κατά της ΑΑΔΕ για «εκδικητική μεταχείριση»

Στο SAFE θα συμμετάσχει η Ελλάδα με 700 εκατ. ευρώ

Ρώσος καλλιτέχνης νεκρός με πέντε σφαίρες στην Πολωνία

Διαρροή emails αποδήμων: Την ενοχή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του πρώην ΓΓ Εσωτερικών πρότεινε η εισαγγελέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα