ΑΘΗΝΑ
19:14
|
24.06.2026
Η σεξουαλική βία έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως «όπλο πολέμου» καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Σουδάν, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Η έκθεση κατέγραψε βιασμούς, ομαδικούς βιασμούς, σεξουαλική δουλεία, αναγκαστικούς γάμους και σεξουαλικά βασανιστήρια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σεξουαλική βία έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως «όπλο πολέμου» καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Σουδάν, με εκατοντάδες επαληθευμένες περιπτώσεις να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα της πραγματικής κλίμακας των καταχρήσεων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέγραψε 546 περιστατικά σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με τη σύγκρουση σε 16 από τα 18 κρατίδια του Σουδάν μεταξύ της έναρξης της σύγκρουσης τον Απρίλιο του 2023 και των μέσων Απριλίου 2026, επηρεάζοντας τουλάχιστον 838 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 539 γυναικών, 284 κοριτσιών, οκτώ ανδρών και επτά αγοριών.

Η έκθεση ανέφερε ότι η σεξουαλική βία έχει συνοδεύσει τόσο τη γεωγραφική εξάπλωση της σύγκρουσης όσο και τις διαδρομές εκτοπισμού και έχει χρησιμοποιηθεί για την τρομοκράτηση και τον τραυματισμό των αμάχων.

«Όπως προειδοποίησα στο τέλος της αποστολής μου στο Σουδάν τον Ιανουάριο, η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ. «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου και, εάν διαπραχθεί ως μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Τα περισσότερα επαληθευμένα περιστατικά αποδόθηκαν σε άνδρες με στολές των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), σε συνδεδεμένες ομάδες και σε αραβικές πολιτοφυλακές, αν και οι κακοποιήσεις συνδέονταν επίσης με τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλους ένοπλους παράγοντες.

Η έκθεση κατέγραψε βιασμούς, ομαδικούς βιασμούς, σεξουαλική δουλεία, αναγκαστικούς γάμους και σεξουαλικά βασανιστήρια. Τουλάχιστον 85 γυναίκες και κορίτσια κρατήθηκαν σε σεξουαλική δουλεία, ενώ τουλάχιστον 59 έμειναν έγκυες ή γέννησαν μετά από βιασμό. Κατέγραψε επίσης τους θανάτους τουλάχιστον 13 θυμάτων — γυναικών, ανδρών και παιδιών — κυρίως μετά από βάναυσους ομαδικούς βιασμούς. Το νεότερο θύμα ήταν εννέα ετών.

Προειδοποιώντας ότι η ατιμωρησία τροφοδοτεί περαιτέρω κακοποιήσεις, ο Τουρκ ζήτησε ανεξάρτητες έρευνες και λογοδοσία για όλους τους δράστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν διοικητική ευθύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεν υπογράφει ο Τραμπ το Ν/Σ για τη στέγη για να εγκριθεί άλλο για το εκλογικό σύστημα

Περιμένουν τα αποτελέσματα νεκροψίας-νεκροτομής για την αιτία θανάτου της 36χρονης λεχώνας-γιατρού

Στον κλοιό καύσωνα από τις 26/6 και η Δανία

Έρευνα για τον ξαφνικό θάνατο 23χρονης στα Κουφονήσια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα