Εκατοντάδες μετανάστες από την Ονδούρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Γουατεμάλας, οι οποίες δείχνουν αποφασισμένες να ανακόψουν την πορεία του καραβανιού που έχει για τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βίντεο από το σημείο των συγκρούσεων δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν περικυκλώσει περίπου 6.000 μετανάστες σε έναν δρόμο της κοινότητας Βάδο Όνδο, κοντά στα σύνορα με την Ονδούρα, επιχειρώντας να τους σταματήσουν. Η ομάδα των μεταναστών συνέχισε να προχωράει και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων με αποτέλεσμα οι μετανάστες να υποχωρήσουν κατά περίπου 200 μέτρα.
Τρεις ομάδες των περίπου 3.000 ανθρώπων κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα της Γουατεμάλας το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια σχημάτισαν ένα καραβάνι με την ελπίδα να περάσουν στο Μεξικό και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σε δύο ημέρες ορκίζεται ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων “Ρόιτερς” (Reuters) δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας της Γουατεμάλας να συγκρούονται με μια ομάδα εκατοντάδων μεταναστών που κατάφεραν να σπάσουν το αστυνομικό μπλόκο στην ανατολική Γουατεμάλα. “Μια μικρή ομάδα πέρασε και οι υπόλοιποι συνελήφθησαν. Όσοι πέρασαν έχουν εντοπιστεί”, δήλωσε η Αλεχάνδρα Μένα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης της Γουατεμάλας.
Η πλειονότητα των μεταναστών μπήκε στη Γουατεμάλα χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ για τον νέο κορονοϊό, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο υγείας της χώρας. Η εκπρόσωπος του προέδρου της Γουατεμάλας, Πατρίσια Λετόνα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως το καραβάνι των μεταναστών εισήλθε στη χώρα διά της βίας παραβιάζοντας τη νομοθεσία για τη φύλαξη των συνόρων. Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Ονδούρας να λάβει προληπτικά μέτρα για να αναχαιτίσει τη μαζική έξοδο των πολιτών της.
Οι αρχές του Μεξικού και άλλων κεντροαμερικανικών χωρών έχουν συντονίσει μέτρα ασφάλειας και δημόσιας υγείας στην προσπάθεια να αποθαρρύνουν μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων σε όλη την περιοχή, αναπτύσσοντας χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
“Δεν έχουμε τίποτα για να θρέψουμε τα παιδιά μας, και χιλιάδες από εμάς μείναμε να κοιμόμαστε στους δρόμους”, δήλωσε η Μαρία Χεσούς Πας, μητέρα τεσσάρων παιδιών η οποία είπε ότι το σπίτι της καταστράφηκε από τους τυφώνες. “Αυτός είναι ο λόγος που πήραμε αυτή την απόφαση, αν και ξέρουμε ότι το ταξίδι μπορεί να μας κοστίσει τη ζωή”, πρόσθεσε.
Τα λοκντάουν που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού έχουν πλήξει την οικονομία της Ονδούρας, η οποία υπέστη πέρυσι τη χειρότερη ιστορικά συρρίκνωση του ΑΕΠ.
“Πρώτα έχασα τη δουλειά μου λόγω της πανδημίας, και μετά καταστράφηκε το σπίτι μου στους τυφώνες”, δήλωσε ο Μέλβιν Παρέδες, ο οποίος συνενώθηκε με το καραβάνι μαζί με τον αδελφό του. “Το μόνο που μου έμεινε είναι να παλέψω για την επιβίωση της οικογένειάς μου.”
Ποια θα είναι στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν
Μέλη της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσπαθούν με τις δηλώσεις του να αποθαρρύνουν τους πολίτες κρατών της Κεντρικής Αμερικής να επιχειρούν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια προς τα σύνορα. Μιλώντας στο δίκτυο NBC μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του επιτελείου του Μπάιντεν δήλωσε ότι οι μετανάστες που ελπίζουν σε χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ “πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα είναι σε θέση να γίνουν άμεσα δεκτοί στο αμερικανικό έδαφος”. Τόνισε, μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος ότι στόχος του νέου προέδρου είναι να δοθεί προτεραιότητα στους μετανάστες χωρίς έγγραφα που ήδη ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος του Μπάιντεν, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο στο ισπανόφωνο πρακτορείο ειδήσεων Efe: “Ο έλεγχος εισροής μεταναστών στα σύνορα δεν είναι ένας διακόπτης ρεύματος που απλά τον ανοίγεις ή τον κλείνεις”.
Πηγή: RT News, BBC