Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γαλλική και γερμανική κυβέρνηση φρόντισαν να απορρίψουν την πρόταση Μητσοτάκη για να πιστοποιητικό εμβολιασμού στο όνομα του ανοίγματος του τουρισμού ως πολύ πρώιμη.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν ήδη απορρίψει μία τόσο πρώιμη απόφαση, καθώς θεωρείται πως θα δημιουργήσει αντιφατικά μηνύματα σε μια περίοδο που η υποχρεωτικότητα του εμβολίου δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς σε ευάριθμα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και το σχέδιο εμβολιασμού δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για πολλές χώρες.
Από την πλευρά της Γαλλίας ειδικότερα, η όποια συζήτηση για ένα τέτοιο έγγραφο έχει χαρακτηριστεί «πολύ πρόωρη», με τον υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κλεμέντ Μπουνέ, να ξεκαθαρίζει πως «όταν η πρόσβαση στο εμβόλιο γενικευτεί, θα είναι διαφορετικό ζήτημα». Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει πως εάν το εμβόλιο είναι «επιστημονικά ασφαλές, δεν γνωρίζουμε τον αντίκτυπό του στην μετάδοση του ιού. Πρέπει να επιτευχθεί πλήρης σαφήνεια σε αυτό το σημείο», υπογραμμίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια φάση αυξημένων εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στη Γαλλία».
Από την γερμανική πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, διαμήνυσε την αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας πως «πολιτικά έχω πολύ καθαρή θέση σε αυτό».
«Εξίσου σημαντικό με τον εμβολιασμό για όλους μας: Καμία ειδική αντιμετώπιση για τους εμβολιασμένους. Η διάκριση μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων θα ήταν ίδια με έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό» ξεκαθάρισε ο Ζεεχόφερ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εάν θέσουν τέτοια προαπαιτούμενα ιδιωτικές εταιρείες, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να τις σταματήσει. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προειδοποιήσω εναντίον μίας τέτοιας απόφασης. Η ειδική μεταχείριση των εμβολιασμένων θα διχάσει την κοινωνία» ανέφερε, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Αλλά και ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, την χαρακτήρισε ως πρόταση διχαστική για τα ευρωπαϊκά κράτη. Συγκεκριμένα, ο Γιοχάνις, που θεωρείται εξαιρετικά στενός φίλος της Αγκέλα Μέρκελ, δήλωσε: «Δεν πιστεύω πως είναι μια καλή ιδέα. Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο όμως θα χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, και όχι για τα ταξίδια».
Στο θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί την Κυριακή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολλανδική κρατική τηλεόραση, και απορρίπτοντας -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- μία τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Brussels Times, ο Μισέλ υπογράμμισε πως το θέμα είναι ευαίσθητο, καθώς κάποιοι άνθρωποι θεωρήσουν πως ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός. Ο ίδιος προανήγγειλε τη συζήτηση της προσεχούς Πέμπτης σε υψηλότατο επίπεδο, σημειώνοντας ωστόσο ο διάλογος θα πρέπει να επικεντρωθεί στο ερώτημα «συμφωνούμε όλοι με την αρχή της εισαγωγής πιστοποιητικού;» και σε περίπτωση που όλοι συμφωνούν, το πότε θεωρείται κατάλληλη στιγμή να ληφθεί μία τέτοια απόφαση.
Μάλιστα, συνέχισε δίνοντας ο ίδιος μία απάντηση, σημειώνοντας πως ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα πρέπει να θεσπιστεί μόνο αφού πολλοί άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί, συμπληρώνοντας πως «εάν το εφαρμόσουμε πολύ νωρίς, αυτό θα δημιουργούσε τεράστια απογοήτευση».
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι κοινή πρωτοβουλία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Δανίας Μάτε Φρέντρικσεν και του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπα΄στιαν Κουρτς, ενώ ως μετριοπαθώς θετική στάση έχει καταγραφεί εκείνη του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.
Πηγές: ThePressProject