ΑΘΗΝΑ
14:27
|
27.04.2024
Ο στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο "βοήθησε στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η “κατάσταση” στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις σε Λιβύη και Αφγανιστάν όπως επίσης και η έναρξη των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών μονοπώλησαν τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ και Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg bids farewell to the Minister of Foreign Affairs of the Republic of Turkey, Mevlüt Çavuşoğlu

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται στην ατζέντα των συνομιλιών αλλά και στην ικανοποίηση του Στόλτενμπεργκ για την συνέχιση των συνομιλιών Τουρκίας και Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη “σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο”. «Ο μηχανισμός αποτροπής βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι, στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μέλλον της εκπαιδευτικής του αποστολής. «Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο και εσκεμμένο τρόπο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις “ειρηνευτικές συνομιλίες” στο Αφγανιστάν και, ως μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι έτοιμο να προσαρμόσει περαιτέρω την παρουσία του.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η προγραμματισμένη επέκταση της Εκπαιδευτικής Αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ για να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ. 

Στη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για τη σημαντική συμβολή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2021.

Από τουρκικής πλευράς δεν έγιναν άμεσα γνωστές συγκεκριμένες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ούτε από το λογαριασμό του ίδιου στο Τουίτερ, ούτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και ούτε από μέρος του φιλοκυβερνητικού Τύπου που συνήθως δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά σε ρεπορτάζ από τις συναντήσεις του Τσαβούσογλου με ξένους αξιωματούχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα