Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας συμβούλευσε τους τεχνολογικούς γίγαντες να αποδεχθούν ότι οι πλατφόρμες τους θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για περιεχόμενο, εν μέσω απειλών από το Facebook και την Google να περιορίσουν τις υπηρεσίες στη χώρα εάν εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική.
Η Καμπέρα ολοκληρώνει τη νομοθεσία που θα απαιτούσε από τους διαδικτυακούς κολοσσούς να αποκτήσουν άδειες χρήσης για περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από αυστραλιανά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και οι δύο εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα εκδώσουν αντίποινα για το σύστημα κατανομής εσόδων, με την Google να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει τη μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία και το Facebook να δηλώνει ότι θα αφαιρέσει ειδήσεις από τις ροές όλων των Αυστραλών χρηστών.
Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ απέκρουσε τα τελεσίγραφα, σηματοδοτώντας ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα αντιστρέψει την πορεία της.
«Η άποψή μου είναι ότι είναι αναπόφευκτο οι ψηφιακοί γίγαντες να πληρώνουν για πρωτότυπο περιεχόμενο», είπε, υποδηλώνοντας ότι η Αυστραλία πρωτοστατεί σε αυτό που σύντομα θα γίνει παγκόσμιος κανόνας.
Προειδοποίησε επίσης το Facebook και την Google για την εχθρότητα τους προς τον προτεινόμενο κανονισμό, περιγράφοντας τις απειλές τους να αποχωρήσουν από την Αυστραλία ως «μεγάλη ζημιά».
Η Google ήταν ιδιαίτερα μη δεκτική στην προτεινόμενη νομοθεσία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, αποκαλύφθηκε ότι ο γίγαντας της Σίλικον Βάλεϊ πειραματίζεται με το να βάλει σε μαύρη λίστα ορισμένους αυστραλιανούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους από τα αποτελέσματα αναζήτησης, προφανώς ως μελλοντική στρατηγική για να αποφύγει την πληρωμή για τη φιλοξενία του περιεχομένου. Η κίνηση συγκλόνισε τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησαν την Google ότι πραγματοποίησε μια κατάφωρη επίδειξη δύναμης για να σταματήσει τον κώδικα κατανομής εσόδων από το να γίνει νόμος.
Ένας εκπρόσωπος της Nine, του εταιρικού ιδιοκτήτη της Sydney Morning Herald, χαρακτήρισε το «πείραμα» του τεχνολογικού κολοσσού ως «ανατριχιαστική απεικόνιση της εξαιρετικής τους δύναμης στην αγορά».
Ο προτεινόμενος νόμος εκπονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά από έρευνα της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών (ACCC). Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης της χώρας εξαρτάται από παραπομπές από το Google και το Facebook, παρά το γεγονός ότι τα πρακτορεία ειδήσεων έχουν μικρή ή καθόλου επιρροή στις πανίσχυρες εταιρείες.
Το Facebook ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι ασυμβίβαστο με το επιχειρηματικό του μοντέλο και ζήτησε έξι μήνες να διαπραγματευτεί απευθείας με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Google έχει επίσης δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, αλλά επέμεινε ότι ο αυστραλιανός νόμος θα ήταν άδικος επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τα έξοδα που θα επιβαρύνουν την Google.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον προέτρεψε την Καμπέρα να επανεξετάσει το νομοσχέδιο, προτείνοντας στη θέση του μια «εθελοντική» πολιτική αποζημιώσεων.
Πηγή: RT