ΑΘΗΝΑ
13:19
|
22.11.2024
Για να παραμείνει ανταγωνιστική η ΕΕ πρέπει, σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος ITIF, να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της έρευνας και να αναπτύξει δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H έκθεση του αμερικανικού “Ιδρύματος για την Πληροφοριακή Τεχνολογία και την Καινοτομία” (ITIF, ιδρύθηκε το 2006 με έδρα στην Ουάσιγκτον) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κούρσα χωρών και εταιριών Τεχνητής Νοημοσύνης: Οι ΗΠΑ παραμένουν στη διεθνή πρωτοπορία της καινοτομίας ενώ η Κίνα ακολουθεί καλύπτοντας συνεχώς την απόσταση.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται, με διαφορά, από τους δύο πρώτους η Ευρωπαϊκή Ένωση που δείχνει πιο βραδυκίνητη και απρόθυμη στη διοχέτευση κεφαλαίων και επενδύσεων στον τομέα της αυτοματοποίησης και της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης που θα κρίνει την οικονομική υπερδύναμη του 21ου αιώνα.

Ο Ντάνιελ Κάστρο, που είναι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, τόνισε πως η εκτίμηση για την θέση κάθε χώρας στον τομέα της Τ.Ν. (Τ.Ν. ή Α.Ι. από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Artificial Intelligence) βασίστηκε σε 30 κριτήρια από τουλάχιστον 100 κατηγορίες δεδομένων.

Με βάση την ανάλυση αυτών των δεδομένων και κριτηρίων οι ΗΠΑ τίθενται στην πρωτοπορία της Τ.Ν. με βαθμολογία 44,2.

Oι ΗΠΑ φαίνεται να είναι προηγούνται κυρίως σε τομείς-κλειδιά όπως οι επενδύσεις σε νεοφυείς (start-up) επιχειρήσεις και η χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης.

A.I. Explodes in ED Market – Elearning! Magazine

Η Κίνα σημειώνει ωστόσο πρόοδο σε πολλούς τομείς και περιελάμβανε 214 από τους 500 πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο, δηλ. περισσότερους από κάθε άλλη χώρα (113 για τις ΗΠΑ και 91 για την ΕΕ)!

Η ΕΕ εξασφαλίζει μόλις 23,3 μονάδες, λόγω μιας καθυστέρησης κυρίως στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά τα πάει καλύτερα σε όρους ερευνητικών δημοσιεύσεων.

Information Technology and Innovation Foundation | LinkedIn

Ο Ντάνιελ Κάστρο, διευθυντής του Κέντρου ITIF και κύριος συντάκτης της έκθεσης επισημαίνει πως η κινεζική κυβέρνηση “κατέστησε την IA απόλυτη προτεραιότητα και τα αποτελέσματα είναι ορατά”. Καλεί δε ΗΠΑ και ΕΕ να προσέξουν αυτά που κάνει η Κίνα στην Τ.Ν. και να απαντήσουν…”επειδή οι χώρες που ηγούνται στην ανάπτυξη και χρήση της IA θα διαμορφώσουν το μέλλον της και θα βελτιώσουν σημαντικά την οικονομική ανταγωνιστικότητά τους, ενώ εκείνες που καθυστερούν κινδυνεύουν να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε βιομηχανίες-κλειδιά”.

Το ίδιο ίδρυμα θεωρεί επίσης ενδεικτικό το γεγονός πως η Κίνα δημοσίευσε 24.929 ερευνητικά άρθρα για την Τεχνητή Νοημοσύνη το 2018, έναντι 20.418 από την ΕΕ και 16.223 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά θεωρείται πως “η μέση ποιότητα της αμερικανικής έρευνας εξακολουθεί να είναι ανώτερη από εκείνην της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης” και πως οι ΗΠΑ “παραμένουν παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τσιπ για τα συστήματα IA”.

Για να παραμείνει ανταγωνιστική, η Ευρώπη πρέπει, σύμφωνα με την έκθεση, να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της έρευνας και να αναπτύξει δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα στον τομέα αυτόν.

Οσο για τις ΗΠΑ, πρέπει, προκειμένου να διατηρήσουν την πρωτιά, να ενισχύσουν την υποστήριξη στην έρευνα και ανάπτυξη της IA, και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ταλέντων στη χώρα προσελκύοντας παράλληλα ταλέντα από όλο τον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Έτοιμος ο πρώτος Άτλαντας Ανθρώπινων Κυττάρων

Νέα ψηφιακά εργαλεία της ΑΑΔΕ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες το 2025

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα