Σε καραντίνα με υποχρεωτική παραμονή σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία θα μπαίνουν εφεξής κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από χώρες “υψηλού κινδύνου” λόγω της πανδημίας COVID-19 για να αποτραπεί η εισαγωγή παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού τα οποία ενδεχομένως είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το μέτρο αυτό αφορά ταξιδιώτες που έρχονται από 22 χώρες όπου παραλλαγμένα στελέχη “παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο”, όπως η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία και οι χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι αφίξεις από τις χώρες αυτές απαγορεύονται ήδη σε άτομα που δεν κατοικούν στο ΗΒ.
“Θα απαιτήσουμε από όλους όσοι φθάνουν στους οποίους δεν μπορεί να απαγορευθεί η πρόσβαση να απομονώνονται σε καταλύματα που θα παρέχει η κυβέρνηση, όπως ξενοδοχεία, για 10 ημέρες χωρίς εξαίρεση” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Όπως εξήγησε, οι ταξιδιώτες αυτοί θα παραλαμβάνονται στο αεροδρόμιο και θα “μεταφέρονται απευθείας” εκεί όπου θα κάνουν την καραντίνα τους.
Όσοι έρχονται στο ΗΒ, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους από την πανδημία Covid-19, πρέπει μέχρι σήμερα να έχουν αρνητικό τεστ και να κάνουν καραντίνα δέκα ημερών. Το μέτρο αυτό δεν πάει τόσο μακριά όσο η καραντίνα σε ξενοδοχείο για όλες τις αφίξεις, μια πρόταση που είχε μελετηθεί προηγουμένως αλλά είχε απορριφθεί.
Μετά τις 8 Μαρτίου το άνοιγμα των σχολείων…
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως η επαναλειτουργία των σχολείων, που προβλεπόταν για μετά τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, θα μετατεθεί για τις 8 Μαρτίου, εφόσον έχει επιτευχθεί ως τότε ο εμβολιασμός περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που κρίνεται πως ανήκουν σε ομάδες προτεραιότητας.
Μετά το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμάται πως θα μπορεί να ξεκινήσει μία γενικότερη, προοδευτική χαλάρωση του λοκντάουν.
“Άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί θα αρθούν στη συνέχεια στον βαθμό που τα δεδομένα θα το επιτρέψουν”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του υπολογίζει στην εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών προκειμένου να εξέλθει από την υγειονομική κρίση και να άρει τους περιορισμούς.
Ως σήμερα πάντως, περίπου 6,8 εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία έχουν πάρει ήδη μια δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού Covid-19.