ΑΘΗΝΑ
01:22
|
28.04.2024
Μια ηθοποιός που ενσάρκωσε στην 70χρονη καριέρα της μόνο ισχυρές γυναίκες της αφροαμερικανικής κοινότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η Σίσιλι Τάισον μία από τις πιο επιδραστικές και πολυβραβευμένες κυρίες του Χόλιγουντ. Τον θάνατο της Αφροαμερικανίδας Σίσιλι Τάισον επιβεβαίωσε ο ατζέντης της χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ως προς τα αίτια.

Η Σίσιλι Τάισον ξεκίνησε ως μοντέλο στον κόσμο μόδας και στη συνέχεια πέρασε στον κόσμο του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα για επτά δεκαετίες.

Το 1974 είχε κερδίσει δύο βραβείο Emmy για την ερμηνεία της στην ταινία για τα πολιτικά δικαιώματα “Η Αυτοβιογραφία Μις Πίτμαν” όπου το επαναστατικό για την εποχή, μακιγιάζ της γήρανσης, τη χαρακτήρισε. Η Σίσιλι Τάισον ήταν επίσης η πρώτη Αφροαμερικανίδα ηθοποιός που συμμετείχε τη δεκαετία του ’60 με πρωταγωνιστικό ρόλο σε δραματική τηλεοπτική σειρά (East Side/West Side).

Το 2018 έλαβε τιμητικό Όσκαρ με αφορμή τον ρόλο της στην ταινία “Sounder” το 1973, αλλά και για “τις αξέχαστες ερμηνείες της και την προσωπική της αξιοπρέπεια”. Η Τάισον συνέχισε να εργάζεται και στην δεκαετία των ‘90, παίζοντας σε τηλεοπτικές σειρές όπως το “House of Cards” και πιο πρόσφατα στο “How to Get Away with Murder”. Πέρυσι, σε συνέντευξη στο περιοδικό Time, έλεγε ότι δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί όσο μπορεί να παίζει.

Το 2016 τιμήθηκε από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με το Μετάλλιο της Ελευθερίας τόσο για τα επιτεύγματά της ως ηθοποιός αλλά για τη συνεισφορά της στη διαμόρφωση της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της η Τάισον απέρριπτε τους στερεοτυπικούς ρόλους που λάτρευε το Χόλιγουντ για τις γυναίκες της αφροαμερικανικής κοινότητας. Αντιθέτως επέλεγε σενάρια με χαρακτήρες που ήταν ισχυροί, θετικοί και κυρίως ρεαλιστικοί.

Τέλος, η Τάισον, την Τρίτη (26/01), κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της με τίτλο “Just As I Am”.

Τιμώντας τη μνήμη της Σίσιλι Τάισον η παρουσιάστρια, παραγωγός και ηθοποιός Όπρα Γουίνφρι έγραψε στο Twitter: “Χρησιμοποίησε την καριέρα της για να αναδείξει την ανθρωπιά της αφροαμερικανικής κοινότητας. Οι ρόλοι της αντικατόπτριζαν τις αξίες της. Ήταν μια γυναίκα ασυμβίβαστη”.

Πηγή: BBC




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα