ΑΘΗΝΑ
05:50
|
28.04.2024
Οι βουλευτές της Μιανμάρ αδιαφορούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της σύγκλησης του κοινοβουλίου εν μέσω πολιτικής κρίσης και προχωρούν στην ανάληψη καθηκόντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νέοι βουλευτές της Μιανμάρ δεσμεύτηκαν να λάβουν τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά τη Δευτέρα και δήλωσαν ότι δεν φοβούνται παρά τις απειλές από τον στρατό και τον φόβους για πραξικόπημα μετά τον ισχυρισμό του στρατού περί νοθείας στις πρόσφατες εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση του κοινοβουλίου, ο ισχυρός στρατός της Μιανμάρ απείλησε να “αναλάβει δράση” για φερόμενη απάτη στις εκλογές του Νοεμβρίου όπου το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κι κέρδισε. Σε δήλωση του Σαββάτου (30/1), ο στρατός φάνηκε να υποχωρεί, λέγοντας ότι θα προστατεύσει το Σύνταγμα, θα συμμορφωθεί με αυτό και θα ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο, ωστόσο οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε μεγάλες πόλεις. Περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν στην εμπορική πρωτεύουσα του Γιανγκόν την Κυριακή κρατώντας πανό και φωνάζοντας υπέρ του στρατού και κατά της ξένης επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) με επικεφαλής τη Αούνγκ Σαν Σου Κι, πρώην πολιτική κρατούμενη και επικεφαλής της μακράς πάλης της Μιανμάρ ενάντια στη δικτατορία, κέρδισε το 83% των διαθέσιμων εδρών στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θεωρείται ως δημοψήφισμα για την νεοσύστατη δημοκρατική της κυβέρνηση.

Ο στρατός αμφισβήτησε το αποτέλεσμα και εκκρεμούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου νομικές καταγγελίες κατά της προέδρου του κόμματος και του προέδρου του εκλογικού σώματος της χώρας. Η εκλογική επιτροπή απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλα σφάλματα ώστε να επηρεαστεί η αξιοπιστία της ψηφοφορίας.

Το κατώτερο κοινοβούλιο της Μιανμάρ πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η πρώτη σύνοδος του ανώτερου σώματος είχε επαναπρογραμματιστεί για την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, το ένα τέταρτο των εδρών προορίζεται για στελέχη του στρατού, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα παρευρεθεί.

Η Μόνυα Αούνγκ Σιν, εκπρόσωπος του NLD, δήλωσε ότι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στρατό, έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μπορούν να παραστούν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν περάσει χρόνια ως φυλακισμένοι υπό την πρώην στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία βρισκόταν στην εξουσία για μισό αιώνα έως τις μεταρρυθμίσεις του 2011.

Αρκετοί δήλωσαν ότι δεν φοβούνται παρά τις ενδείξεις όξυνσης των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης αστυνομίας που περιπολεί το σπίτι όπου βρίσκονται σε καραντίνα πριν από τη σύνοδο του κοινοβουλίου. 

Η βουλεύτρια Phyu Phyu Thin, πρώην πολιτική κρατούμενη δήλωσε πως θα πάει στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα καθώς αποτελεί μέλος του κοινοβουλίου που έχει εκλεγεί από τον λαό, ενώ προσέθεσε πως οι εντάσεις δεν είναι κάτι νέο για αυτήν. Ο Νάι Σαν Τιν, εκπρόσωπος του Κόμματος Ενότητας Μον, είπε ότι είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση και πως γνώριζε ότι θα βιώσουν κάτι αντίστοιχο αργά ή γρήγορα, καθώς ειδικά ως πολιτικοί στη Μιανμάρ δεν μπορούν να το αποφύγουν.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα