ΑΘΗΝΑ
00:04
|
06.10.2024
Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας και των μαχητών της ισλαμιστικής ομάδας “Αλ Σαμπάαμπ” σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου μετά από μια νέα βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο.

Η ισλαμιστική “Αλ Σαμπάαμπ” ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα έξω από το ξενοδοχείο “Afrik” το απόγευμα της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Σομαλίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) μετέδωσε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον εννέα.

Η ισλαμιστική οργάνωση που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ Κάιντα εξαπολύει συχνά επιθέσεων κατά κυβερνητικών κι άλλων στόχων.

Αξιωματούχοι στη Σομαλία αναφέρουν ότι μετά την έκρηξη της βόμβας, μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε μέσα στο ξενοδοχείο “Afrik”. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς: “Το ξενοδοχείο σείστηκε από την ένταση της βόμβας. Μας κατέβαλε πανικός, δεν είχαμε ιδέα τι γινόταν”.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε από τον τόπο της επίθεσης ότι “η επιχείρηση του στρατού έχει πλέον ολοκληρωθεί. Εννέα άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις δράστες, σκοτώθηκαν και δέκα πολίτες τραυματίστηκαν. Στην περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση”.

Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ρομπλ, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι ο πρώην στρατηγός, Μοχάμεντ Νουρ Γκαλάλ. Το ξενοδοχείο “Afrik” είναι γνωστό ότι φιλοξενεί συχνά συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από εβδομάδες ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε διατάξει την αποχώρηση περίπου 700 Αμερικανών στρατιωτών από τη Σομαλία, οι οποίοι συνέδραμαν στις επιχειρήσεις των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας κατά της “Αλ Σαμπάαμπ”. Εκφράζονται φόβοι ότι η αυτή η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ενδέχεται να οδηγήσει την αφρικανική χώρα σε μια νέα περίοδο αστάθειας και εντάσεων με την ισλαμιστική οργάνωση. Στο μεταξύ, τον επόμενο μήνα οι Σομαλοί θα προσέλθουν στις κάλπες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα