ΑΘΗΝΑ
21:39
|
27.04.2024
Παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς και τα αυστηρά λοκντάουν, τα κρούσματα με τις νέες μεταλλάξεις του ιού παραμένουν υψηλά...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 57χρονος Gilad Atzmon είναι κατ’ επάγγελμα ένας γνωστός Ισραηλινός μουσικός της τζαζ και πολιτικός ακτιβιστής που είναι περισσότερο δημοφιλής στη Βρετανία παρά στη χώρα που γεννήθηκε. Πιθανώς γιατί προτιμά να προκαλεί τη σκέψη και κυρίως τα επιχειρήματα του πολιτικού κατεστημένου του Ισραήλ με τις αντισιωνιστικές θέσεις και απόψεις που υιοθετεί και οι οποίες τον κάνουν συχνά περισσότερο αποδεκτό, αν όχι πιο δημοφιλή, στον αραβικό κόσμο.

Image result for Gilad Atzmon

Πριν λίγες μέρες ωστόσο, στο προσωπικό ιστολόγιο (μπλογκ) που διατηρεί στο Διαδίκτυο έριξε στο τραπέζι μία αρχικά “περίεργη” διαπίστωση: Παρά την διεθνή πρωτοπορία του Ισραήλ στους μαζικούς εμβολιασμούς πολιτών και τα διαδοχικά, πολύ αυστηρά (τρία ως τώρα) “λοκντάουν”, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό αριθμό μεταδοτικότητας, όπως και ο αριθμός ασθενών και ο αριθμός θυμάτων της νόσου.

Στο άρθρο του με τίτλο: “Θέαμα αποτυχίας: Το τρίτο λοκντάουν στο Ισραήλ” εκτιμά, αναλύοντας τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στον Ισραηλινό και αμερικάνικο Τύπο, σε πως τα οφέλη από την έως τώρα εκστρατεία στο Ισραήλ δεν είναι τα αναμενόμενα.

Μελετώντας συστηματικά τα δεδομένα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ισραήλ ο Γκιλάντ Ατζμόν στήριξε αυτή την ενδιαφέρουσα διαπίστωση σε διάφορα στοιχεία.

Στο τέλος Δεκεμβρίου (δεύτερο λοκντάουν) η αναλογία των θετικών τεστ ήταν στο 4,9%, ο αριθμός των νοσηλευομένων σε κρίσιμη κατάσταση 949 και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 4.100.

Λίγο πριν αρχίσει το τρίτο λοκντάουν, στις 8 Ιανουαρίου, η αναλογία των θετικών τεστ ήταν 6,6%, ο αριθμός των κρίσιμα νοσηλευομένων ασθενεών 949 και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων 7.644.

A Clalit HMO vaccination center in Ramat Gan, last week.

Στην κορύφωση του τρίτου λοκντάουν (που παρά την μερική χαλάρωση συνεχίζεται), η αναλογία των θετικών κρουσμάτων ανέβηκε στο 10,2%, ο αριθμός των κρίσιμα νοσηλευομένων ασθενών ανέβηκε στους 1.203 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 10.114.

Έκτοτε οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν. Όμως μειώθηκαν πολύ λίγο.

Την περασμένη Τρίτη,η αναλογία θετικών κρουσμάτων ήταν στο 8,9%, ο αριθμός των κρίσιμα νοσηλευομένων 1.101 και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 7183. Ακόμη και ο περιβόητος αριθμός R που καθορίζει πόσο μεταδοτική είναι η επιδημία, αυξήθηκε πάλι στο 1.

Εάν κανείς συνδυάσει τον μεγάλο αριθμό ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και τον μεγάλο αριθμό εμβολιασθέντων θα ανέμενε “λογικά” περιορισμό της πανδημίας στη χώρα.

A medical worker prepares to administer a coronavirus vaccine in Netivot, southern Israel, last week.

Ωστόσο, παρά τα επίμονα χιλιάδες επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα και μολονότι οι Ισραηλινοί που πήραν την πρώτη δόση του εμβολίου φθάνουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι Ισραηλινοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια, ο κορονοϊός παραμένει ισχυρός. Και όχι μόνον αυτό! Φαίνεται πως αυξάνονται πλέον περισσότερο τα κρούσματα με τις νέες μεταλλάξεις του ιού που αυξάνουν την μεταδοτικότητά του.

Τα στοιχεία αυτά έχουν κάνει πολλούς Ισραηλινούς να αμφισβητούν την επιτυχία της πολυδιαφημισμένης (από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου) εμβολιαστικής εκστρατείας και να αρνούνται ή να καθυστερούν τον εμβολιασμό τους. Αυτό εξηγεί γιατί σήμερα τα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα είναι άδεια.

Γιατί;

Πρόσφατη δημοσκόπηση απαντά πως το 53% των μη εμβολιασθέντων Ισραηλινών (που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι υπερορθόδοξοι Εβραίοι και Άραβες του Ισραήλ) ανησυχούν ότι οι παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη.

A medical worker relaxing between appointments at a coronavirus vaccination complex in Ramat Gan last week.

Το 34% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν εμπιστεύεται τις φαρμακοβιομηχανίες και δη την Pfizer που ουσιαστικά έχει μετατρέψει το Ισραήλ σε ένα απέραντο πεδίο κλινικών δοκιμών.

Ένα 30% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση θεωρώντας πως με τον τρόπο που στήθηκε η εμβολιαστική εκστρατεία στο Ισραήλ έγινε για να βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού ενόψει των νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 23ης Μάρτη!

Image result for εμβολιασμοί στο Ισραήλ

Ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι το γεγονός πως οι ελάχιστες “πράσινες πόλεις” ή “πράσινες νησίδες” περιοχών που έχουν τα λιγότερα κρούσματα του νέου κορονοϊού είναι η κοινότητα Ραχάτ που κατοικείται κυρίως από Παλαιστίνιους Βεδουίνους, οι οποίοι “έχουν ξεχαστεί” από την εκστρατεία εμβολιασμών του Νετανιάχου.

Πιθανώς να είναι ακόμη νωρίς για απόλυτα συμπεράσματα. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν είναι ασφαλές να υιοθετήσει κανείς την εμβολιαστική στρατηγική του Ισραήλ αβλεπτί. Αντίθετα, αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κανείς συστηματικά την εξέλιξη της τακτικής των εκεί αρμόδιων υγειονομικών αρχών για να αποφύγει τα ίδια ή και χειρότερα λάθη…

Image result for εμβολιασμοί στο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα