ΑΘΗΝΑ
07:28
|
20.09.2024
Το απόγευμα η ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει το νομοσχέδιο Κεραμέως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα αντιπαράθεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το σκεπτικό Μητσοτάκη συνοψίζεται στη φράση: “Η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια φέρνει τη Δημοκρατία” με τον κ. Τσίπρα να του καταλογίζει “χειραγώγηση της κοινής γνώμης που θα ζήλευε ο Όργουελ”.

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες που υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου καθιερώνει σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επιτροπές προστασίας με ευθύνη των πρυτάνεων και στη λειτουργία ειδικών ομάδων άοπλων εκπαιδευμένων αστυνομικών. Τόνισε επίσης πως όλα αυτά δεν προέκυψαν ξαφνικά και τυχαία, αλλά ως αντίδραση σε ένα ανορθολογικό καθεστώς που ανακυκλώνει την καθήλωση.

Σημείωσε ότι σήμερα οκτώ στους δέκα νέους εισάγονται στο πανεπιστήμιο, ότι φέτος είχαμε 81.000 καινούργιους φοιτητές από τα 103.000 παιδιά που γεννήθηκαν το 2002. “Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Την ίδια ώρα αποφοιτούν ολοένα και λιγότεροι. Οι ετήσιοι πτυχιούχοι σε σχέση με τους εγγεγραμμένους είναι μόλις 9%. Τρεις στους 10 γίνονται αιώνιοι φοιτητές ή αλλάζουν πορεία στη ζωή τους. Διευρύνεται στη χώρα μας η μέση διάρκεια των σπουδών. Πολλές σχολές μετατρέπονται σε λαβύρινθο μεταξύ λυκείου και επαγγελματικής προοπτικής και για πολλούς σε σκοτεινές αποθήκες που αραχνιάζουν κάποιες ελπίδες του παρελθόντος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τους πολίτες να δουν κατάματα την αλήθεια και οι “σχολές να συναντηθούν με τον αληθινό τους προορισμό”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε  ότι γύρω από αυτό το νομοσχέδιο αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Εκείνη που επιδιώκει να το δώσει πίσω στους φοιτητές και τους καθηγητές και εκείνη που το θέλει νησίδα στην οποία αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας.  Η κυβέρνηση, συνέχισε, φέρνει δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη δέσμη αφορά την εισαγωγή και τη φοίτηση και η δεύτερη τολμά να ασχοληθεί με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Για το νέο πλαίσιο πειθαρχικών κανόνων

Για το νέο πλαίσιο πειθαρχικών κανόνων, είπε ότι και η ακαδημαϊκή ιδιότητα δεν μπορεί να είναι εσαεί άλλοθι για την παραβατικότητα. “Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία, η δροσερή πνοή της Δημοκρατίας που ως τώρα αφήνουν έξω οι καπνοί των μολότοφ. Η μειοψηφική βία είναι συντήρηση. Ο διάλογος είναι πρόοδος και πολιτισμός”, είπε χαρακτηριστικά για το νέο σώμα των ειδικών φρουρών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ξανά στο φλερτ με τη βία λέγοντας πως από κάποιους δυστυχώς συνεχίζεται. “Πώς αλλιώς εξηγείται πως επώνυμα στελέχη σας υποστηρίζουν τον Κουφοντίνα, τον αμετανόητο δολοφόνο 11 ανθρώπων”, είπε και πρόσθεσε: “Ακόμα και σήμερα στελέχη σας οργανώνουν κορονοσυλαλλητήρια. Ο αρχηγός σας δήλωσε ότι δέχεται το ρίσκο να ασθενήσουν από κορονοϊό οι συμμετέχοντες. Κανείς δεν σας εκχώρησε την ευθύνη για την ζωή των άλλων ώστε να τη θέτετε σε κίνδυνο με την ασφάλεια ότι εσείς είστε εμβολιασμένος”. 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση του κόμματός του, ότι αποτελούσε ειδικό κεφάλαιο του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και πως οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

“Η Βουλή λειτουργεί και η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα”, τόνισε και κάλεσε την αντιπολίτευση να συνυπογράψει ένα κείμενο για υποτροφίες προς φοιτητές και υποψήφιους φοιτητές για την καθιέρωση βραβείων για μαθητές με βαθμό όχι κάτω από 18,5 και για αριστεύσαντες σπουδαστές ανώτατων σχολών. Εξήγησε ότι το κείμενο είναι της Νεολαίας Λαμπράκη και τόνισε πως “αν δεν συμφωνείτε με εμάς, τουλάχιστον να συμφωνήσετε με εμβληματικές προσωπικότητες μιας άλλης αριστεράς με την οποία δεν έχετε καμία σχέση”. 

Με τη Νεολαία Λαμπράκη ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης τη δευτερολογία του καθώς αυτό απομόνωσε από την τοποθέτηση του αντιπάλου του για την Παιδεία.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανακρίβεια, επειδή επικαλέστηκε τον στίχο του Ελύτη για τους “νέους με τα πρησμένα πόδια” που όπως είπε τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη. Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την άποψή σας περί αποχαυνωμένων πολιτών, “φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας και δεν το εννοείτε”, είπε δηκτικά ο Πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αυτή ο πρωθυπουργός επισήμανε πως “δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου”.

Αλ. Τσίπρας: Είστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του “οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης”. Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για “λαθροχειρία” στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε ‘αλήτες με πρησμένα πόδια’, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν”.

Συνολικότερα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι “ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ»”

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και “στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: “Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια… Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία”.

Για υποκρισία στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στην Βουλή.  Εξήγησε τη θέση του λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: “Δεν είπατε στην δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την βία στα πανεπιστήμια”. 

Ακολούθως απάντησε στα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη. Κατ’ αρχήν για το θέμα του βαθμού εισαγωγής στα πανεπιστήμια είπε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται “αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου…”. Ακολούθως ρώτησε: “Τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, τι κριτήριο εισαγωγής θα έχουν για την εισαγωγή τους σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο; Μόνο το αν οι γονείς τους έχουν πορτοφόλι για να πληρώσουν. Και το λέτε, ενώ δήθεν κόπτεστε για την αριστεία”.

Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους. 

Για το θέμα των επονομαζόμενων αιώνιων φοιτητών απάντησε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους. 

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι “ήταν πρωτοφανές το περιστατικό να τοιχοκολληθεί οδηγία στην αίθουσα παραγωγής για το τι πλάνα θα παίξουν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ικαρία…αντί να πείτε μία φράση συγγνώμης, μας λέτε ότι  κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους. Εσείς όμως βάλλατε τον διευθυντή του γραφείου σας, διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης”.

Ακολούθως κατέθεσε πρόταση: “Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους που θα διορίζονται από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Να φτιάξουμε μία τηλεόραση που θα είναι όαση αντικειμενικότητας. Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ούτε μία χαραμάδα που να ξεφεύγει από τον έλεγχό σας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Αυτοψία Λέκκα στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον θάνατο τουρίστριας

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων για σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα