ΑΘΗΝΑ
16:09
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος Ερντογάν αναζητεί εναλλακτική "τουρκική" λέξη για τη λέξη αστροναύτης και κοσμοναύτης...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αύξηση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας του δεν περιορίζονται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Φθάνουν μέχρι το διάστημα!

Και δεν πρόκειται καθόλου για σχήμα λόγου, μιας που δεν έχει περάσει καλά-καλά ούτε βδομάδα από τότε (περασμένη Τρίτη) που ανακοίνωσε το όραμά του για μία τουρκική διαστημική αποστολή στη Σελήνη ως το 2023, και ακόμη παραπέρα…

«Ο πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στο φεγγάρι έως το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτή την αποστολή. Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο brand που θα ανταγωνίζεται στον τομέα της δορυφορικής ανάπτυξης» είπε τότε ο Τούρκος πρόεδρος. Όμως δεν έμεινε εκεί…

Ερντογάν: Η Τουρκία θα «πατήσει» στη Σελήνη έως το 2023

Γεμάτος ενθουσιασμό και…”παντουρκική” διάθεση ο πρόεδρος Ερντογάν ασχολήθηκε και με το έντονο αποτύπωμα της ελληνικής γλώσσας στην τουρκική ανακοινώνοντας πως πλέον θα πρέπει να βρεθεί μία “τουρκική” λέξη για τη λέξη αστροναύτης και κοσμοναύτης.

“Αφού ένας πολίτης μας θα πάει στο διάστημα, πλέον σε λέξεις όπως αστροναύτης και κοσμοναύτης, πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο τους στα τουρκικά. Από εδώ κάνω έκκληση προς τους γλωσσολόγους μας και λέω, ελάτε να βρούμε ένα τούρκικο όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες του διαστήματος”, είπε χαρακτηριστικά.

Πώς όμως θα μπορούσε να λέγεται…”στα τουρκικά” ο αστροναύτης;

Μία πιθανή απάντηση έδωσε ο στενός πολιτικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, ο ηγέτης του εθνικιστικού,ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Image result for Caca-bey erdogan

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ο Μπαχτεσλί έβαλε το μυαλό του κάτω και τις όποιες γνώσεις είχε γύρω από την Ιστορία ώσπου έφθασε στον 13ο αιώνα και στην περίπτωση του εμίρη Nurettin Cibril bin Caca Βey (Νουρετίν Τζιμπρίλ μπιν Τζατζά μπέης).

Ο εμίρης αυτός ήταν, μεταξύ άλλων, φημισμένος για τα πολλά ισλαμικά σπουδαστήρια (μαντράσα) που είχε φτιάξει μεταξύ των οποίων και ένα που λειτούργησε σαν πρωτόγωνο “κέντρο αστρονομίας” καθώς είχε ανοικτό θόλο ώστε ο έναστρος νυχτερινός ουρανός να καθρεφτίζεται (για παρατήρηση) στα σκοτεινά νερά πηγαδιού που υπήρχε στον περίβολο της σχολής. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το σπουδαστήριο-κέντρο αστρονομίας ονομάστηκε “τζατζάμπεϊ Μαντράσα”.

Με βάση αυτό το συλλογισμό ο Μπαχτσελί πρότεινε την αντικατάσταση των λέξεων “astronot” και “kozmonot” με τη λέξη…τζατζάμπεης!

Image result for Caca-bey erdogan
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα