ΑΘΗΝΑ
16:51
|
28.04.2024
Τι καταγγέλλει ο ιθαγενής προεδρικός υποψήφιος, Γιακού Πέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μη καταμετρημένα μόλις 1.100 ψηφοδέλτια (ποσοστό μικρότερο του 3% των συνολικών ψήφων) το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) του Ισημερινού ανακοινώνει ότι τραπεζίτης προεδρικός υποψήφιος της συντηρητικής Δεξιάς, Γκιγιέρμο Λάσο, είναι αυτός που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον υποψήφιο της Αριστεράς, Αντρές Αραούς. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών του Ισημερινού θα διεξαχθεί στις 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CNE o Λάσο περνάει στον δεύτερο γύρο, όπως ακριβώς συνέβη και το 2017. Το βράδυ της Τετάρτης τα ποσοστά του Γκιγκιέρμο Λάσο κυμαίνονταν στο 19,66% έναντι του 19,61 του βασικού του αντιπάλου για τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών , του ιθαγενή δικηγόρου Γιακού Πέρες. 



Μάλιστα, σύμφωνα με το Εκλογικό Συμβούλια τα 1.000 από τα συνολικά 1.100 μη καταμετρημένα ψηφοδέλτια προέρχονται από την επαρχία Γκουάγιας, όπου ο Πέρες έχει πολύ μικρότερη δεξαμενή ψηφοφόρων.  

Ο επικεφαλής του κόμματος Πατσακουτίκ Γιακού Πέρες σχολίασε μόλις πληροφορήθηκε το προβάδισμα του αντιπάλου του: “Βάζουν περισσότερες ψήφους στον Λάσο και λιγότερες στον Πέρες. Αυτό είναι νοθεία”. Ο Λεονίντας Ίσα, πρώην στέλεχος της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), ξεκαθάρισε ποια θα είναι η στάση τους σε περίπτωση που επικυρωθεί η πρόκριση Λάσο στον δεύτερο γύρο: “Κάναμε την κριτική μας και την αυτοκριτική μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά μπροστά στην απειλή της δεξιάς να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, θα κινητοποιηθούμε και δεν θα επιτρέψουμε στη δεξιά από όπου κι αν προέρχεται να κερδίσει τη λαϊκή εντολή”.

Όπως αναφέρει το TeleSur σε περίπτωση επιβεβαίωσης της υποψηφιότητας του Λάσο για το δεύτερο γύρο, η εκλογική αναμέτρηση στον Ισημερινό θα διεξαχθεί ανάμεσα στο δίπολο: της προοδευτικής φίλα προσκείμενης στα λαϊκά κινήματα της Λατινικής Αμερικής πρότασης από τον Αραούς και της νεοφιλελεύθερης, φιλοαμερικανικής πολιτικής του Λάσο.  

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα