ΑΘΗΝΑ
15:18
|
20.09.2024
Σε ορισμένα τμήματα της πολιτείας, το θερμόμετρο έδειξε 18 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός, ενώ στο Χιούστον σήμερα έδειξε -9 βαθμούς Κελσίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παγοθύελλες, χιονοθύελλες και κύμα δριμύ ψύχους σαρώνουν τις ΗΠΑ, καθώς αέριες μάζες από την Αρκτική ρίχνουν τον υδράργυρο, ακόμα και σε νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας.

Αν και περισσότερο συνηθισμένο σε ρεκόρ ζέστης παρά στον παγετό, το Τέξας επηρεάζεται ιδιαίτερα από το σαρωτικό κύμα ψύχους. Σε ορισμένα τμήματα της πολιτείας, το θερμόμετρο έδειξε 18 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός, ενώ στο Χιούστον σήμερα έδειξε -9 βαθμούς Κελσίου. Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σύνολο των 254 κομητειών της πολιτείας.

Image

Εκατομμύρια Τεξανοί φάνηκαν απροετοίμαστοι στο πρωτοφανές ψύχος καθώς συνήθως η μέση χειμερινή θερμοκρασία είναι περίπου 20 βαθμοί. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς δεν έχουν τόσο ζεστά ρούχα.

Σαν να μην έφθανε το δριμύ ψύχος, περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν δίχως ρεύμα λόγω των χιονοπτώσεων και των μέτρων που παίρνουν προληπτικά οι αρχές για να αποφύγουν την υπερφόρτωση του δικτύου.

Ρεκόρ ψύχους

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) ανακοίνωσε ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας ζουν σε περιοχές που πλήττονται από δριμύ ψύχος, παγοθύελλες, ή χιονοθύελλες.

Image

«Αυτό το εντυπωσιακό κύμα ψύχους, που έπληξε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ σχετίζεται με τον συνδυασμό ενός αρκτικού αντικυκλώνα που μεταφέρει πολικές θερμοκρασίες και ενός πολύ ενεργού βαρομετρικού χαμηλού με κύματα βροχής» διευκρινίζει η NWS, προβλέποντας πως θα καταρριφθούν διάφορα ρεκόρ πολικού ψύχους μέσα στις επόμενες μέρες.

Στα κεντρικά της χώρας, οι θερμοκρασίες ήδη «βούτηξαν» σε επίπεδα ρεκόρ το Σαββατοκύριακο, με -45 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Μινεσότα, μιας από τις πιο παγωμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα