ΑΘΗΝΑ
14:15
|
28.09.2024
Νέοι γνωστοί καλλιτέχνες τραγούδησαν ξανά το τραγούδι που είχε γραφεί από τον Πίτερ Γκάμπριελ για γνωστό ήρωα κατά του Απαρτχάιντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο παγκοσμίου φήμης βιολοντσελίστας Yo-Yo Ma, ο Αμερικανός συνθέτης Σεμπάστιαν Ρόμπερτσον, ο μπασίστας Meshell Ndegeocello, το φωνητικό σύνολο Cape Town Ensemble και η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια από την Μπενίν Angélique Kidjo συμμετέχουν, μεταξύ άλλων γνωστών συντελεστών, στη νέα εκτέλεση του θρυλικού τραγουδιού Μπίκο του Πίτερ Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ είχε γράψει αρχικά το τραγούδι ως φόρο τιμής στον Νοτιοαφρικανό αγωνιστή κατά του Απαρτχάιντ Steve Biko, ο οποίος δολοφονήθηκε ενώ κρατείτο από την αστυνομία.

Image result for μπίκο

Εξακολουθεί ωστόσο να έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, όπως εξηγεί, στο Rolling Stone, ο Peter Gabriel λόγω συνέχισης του ρατσιμού σε όλο τον κόσμο με διάφορους τρόπους…

«Αν και η κυβέρνηση της μειονότητας των Λευκών στη Νότια Αφρική αποτελεί παρελθόν, δεν έχει εκλείψει ο ρατσισμός σε όλον τον κόσμο που αντιπροσώπευε το απαρτχάιντ. Δυστυχώς, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός είναι σε άνοδο. Στην Ινδία, τη Μιανμάρ, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Κίνα, ηθελημένα εκμεταλλεύονται τον ρατσισμό για πολιτικό όφελος» τόνισε προ ημερών στη συνέντευξή του.

Δεν παρέλειψε να αναφερθείστο κίνημα “Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Σημασία” (Black Lives Matter) επισημαίνοντας πως αυτό κατέστησε ιδιαίτερα σαφές “πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε πριν μπορέσουμε να ελπίσουμε ότι θα πούμε πως ξεφύγαμε από τη σκοτεινή σκιά του ρατσισμού”.

https://www.amna.gr/photos/202102/w16-12434214660407.jpg

Η νέα ερμηνεία του «Biko» ακούστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκδήλωση «Peace Through Music: A Global Event for Social Justice», την οποία διοργάνωσαν το Playing for Change και το United Nations Population Fund για την 75η επέτειο του ΟΗΕ (την εισαγωγή είχε κάνει ο Nkosinathi Biko, ο γιος του Steve Biko).

Τα έσοδα της εκδήλωσης – και αυτά του συγκεκριμένου τραγουδιού – θα διατεθούν στο Playing for Change Foundation, στο “United Nations Population Fund” του ΟΗΕ και στο πρόγραμμα του οργανισμού Remember Slavery Programme, στο Sankofa, στο Bob Marley Foundation, στο Silkroad και στο Rock & Roll Hall of Fame Foundation.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μάγκι Σμιθ

Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης/Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος

ΣΕΑ κατά Βυζαντινού Μουσείου λόγω γάμου οικογένειας Γλύξμπουργκ: Καλεί σε διαμαρτυρία

Τα (μαύρα) «Παιδιά του Πολέμου» της Tammuriata κλείνουν 80 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα