ΑΘΗΝΑ
19:38
|
30.04.2024
Απαγορεύει τα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεση γονέων και τοπικών αξιωματούχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Νεπάλ κατάθεσε νομοσχέδιο, το οποίο θα απαγορεύει σε γυναίκες τα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεση και άδεια των οικογενειών τους αλλά και αξιωματούχων των τοπικών αρχών. Πλήθος γυναικών κατέκλυσε το κέντρο της πρωτεύουσας Κατμαντού για να διαμαρτυρηθεί κατά του “αντισυνταγματικού και γελοίου” νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του Νεπάλ σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης γυναικών, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι όλες οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών θα χρειάζονται άδεια για να ταξιδέψουν για πρώτη φορά σε χώρες της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε το Υπουργείο τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί μόνο για τις πιο “ευάλωτες” κατηγορίες γυναικών ενώ διευκρίνισε ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Την περασμένη Παρασκευή εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας Κατμαντού για να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και για να καταδικάσουν την αδιαφορία των αρχών απέναντι στο πρόβλημα των βιασμών και σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Η Χίμα Μπίστα, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης “Women Lead Nepal” δήλωσε απευθυνόμενη στις διαδηλώτριες: “Αυτό που είναι υπερβολικά επικίνδυνο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτόν τον νόμο. Το γεγονός ότι ένας νομοθέτης σκέφτεται να προτείνει με νόμο τον περιορισμό των μετακινήσεων των κοριτσιών και γυναικών μάς λέει πολλά για το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η πατριαρχία σε αυτή τη χώρα”.

Η Ίλα Σάρμα, πρώην μέλος της εφορευτικής επιτροπής του Νεπάλ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “εξωφρενικό”. “Ολοφάνερα οι νομοθέτες δεν βλέπουν τις γυναίκες ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Αντί να τις ενδυναμώνουν και να τις εξισώνουν με το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό, επιβάλλουν αντισυνταγματικές για να μην πω γελοίες διατάξεις”.

Σύμφωνα με την επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Νεπάλ περίπου 35.000 άτομα, ανάμεσά τους 15.000 γυναίκες και 5.000 ανήλικα κορίτσια, έπεσαν θύματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων το 2018.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Σαλαμίνα: Αστυνομικός γρονθοκόπησε άγρια ηλικιωμένο ζευγάρι και εξαφανίστηκε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα