Την άμεση “επιστροφή της δημοκρατίας” στη Μιανμάρ και την ανάσχεση των μέτρων καταστολής των διαδηλώσεων χιλιάδων πολιτών στη χώρα ζήτησαν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας και Αυστραλίας στο πλαίσιο της τεραμερούς ομάδας “Quad”.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην “οικοδόμηση της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας” στην περιοχή σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Ο Ιάπωνας ομόλογός του, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, «προέτρεψε τον στρατό της Μιανμάρ να σταματήσει αμέσως τη βίαιη αντίδρασή του απέναντι στους πολίτες» που διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος και να απελευθερώσει την πρώην ντε φάκτο ηγέτιδα της πολιτικής κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Τσι,που παραμένει υπό κράτηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, που τηρεί απόσταση από τις δυτικές προσπάθειες επιβολής νέων κυρώσεων στην Μιανμάρ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός και στην ανακοίνωσή του επισήμανε την ανάγκη για «σεβασμό του κράτους δικαίου και της μετάβασης στη δημοκρατία».
Σε ανάλογη δήλωση προέβη και η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν, που τόνισε ότι θα πρέπει να είναι υπόλογες όσες χώρες παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.
Η τετραμερής ομάδα Quad είναι μία άτυπη στρατηγική συμμαχία που συγκροτήθηκε το 2007, ενθαρρύνθηκε έντονα από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε που ήθελε ένα αντίβαρο σε μια ολοένα και πιο ισχυρή και φιλόδοξη Κίνα.
Νωρίτερα, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις σε στρατηγούς της Μιανμάρ για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης.