ΑΘΗΝΑ
08:18
|
27.04.2024
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε πως η χώρα δεν επιθυμεί την εγατάλειψη της συμφωνίας, ωστόσο για την αναβίωσή της απαιτείται η άρση των κυρώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως η απόφαση του Ιράν να τερματίσει στις 23 Φεβρουαρίου τις επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το ΟΗΕ δεν θα σημάνει την εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις προς την Τεχεράνη για να σωθεί η συμφωνία. 

Το ιρανικό κοινοβούλιο θέσπισε έναν νόμο τον Νοέμβριο, ο οποίος υποχρεώνει την κυβέρνηση να παύσει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και να εντείνει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του ορίου που ορίζεται στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015, σε περίπτωση που δεν αρθούν οι κυρώσεις. 

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να μιλήσει με το Ιράν για τα δύο έθνη που επιστρέφουν στη συμφωνία, η οποία είχε ως στόχο να αποτρέψει την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ έχει ήδη άρει τις περισσότερες διεθνείς κυρώσεις που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε εκ νέου στο Ιράν, όταν απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018.

Ωστόσο, το Ιράν και οι ΗΠΑ διαφωνούν σχετικά με το ποια χώρα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Το Ιράν επιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη πρέπει πρώτα να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία.

Στη σημερινή του συνέντευξη ο Ζαρίφ δήλωσε πως όλες οι παραβιαστικές κινήσεις του Ιράν προς τη συμφωνία είναι αναστρέψιμες  και επανέλαβε πως η κίνηση  της 23ης Φεβρουαρίου δεν εγκαταλείπει τη συμφωνία. Τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, αίροντας όλες τις κυρώσεις, εάν επιθυμεί την αναβίωση της συμφωνίας και πως, παρά τον “εθισμό” τους στις κυρώσεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στην την πολιτική «μέγιστης πίεσης» που ξεκίνησε ο Τραμπ και ακολουθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, ο Ραφαέλ Γκροσί γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται στην Τεχεράνη για να συζητήσει σχετικά με τις “βασικές επαληθευτικές δραστηριότητες” του οργανισμού, συναντήθηκε σήμερα με τον Ali Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι οι ανησυχίες του οργανισμού σχετικά με τον τερματισμό της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου του ΔΟΑΕ από το Ιράν – το οποίο συνεπάγεται τακτικές επιθεωρήσεις – θα συζητηθούν κατά τη συνάντησή του με τον Γκροσί.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα