ΑΘΗΝΑ
12:47
|
27.04.2024
Ανησυχία προκαλεί το νέο κύμα ακρίβειας και δυσαρέσκειας που σαρώνει το Λίβανο μετά την υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επικίνδυνες εξελίξεις μετά από τη νέα υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου που για πρώτη φορά σήμερα στη “μαύρη αγορά” ξεπέρασε τις 10.500 λίρες και την εύλογη λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννά το νέο κύμα ακρίβειας, εν μέσω πανδημίας, διέκριναν Λιβανέζοι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας και των κυβερνητικών επιτελείων οικονομίας που συνεδρίασαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βηρυτό υπό τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ.

Ο Μισέλ Αούν τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα η συνεχώς επιδεινούμενη χρηματοπιστωτική κρίση που ταλανίζει το Λίβανο τα τελευταία χρόνια. Εκτίμησε ότι η νέα υποτίμηση της λίρας είναι πολιτικά υποκινούμενη από δυνάμεις που χειραγωγούν την ισοτιμία της με το αμερικανικό δολάριο “με σκοπό να βγάλουν τον κόσμο στους δρόμους”. Διέκρινε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης και συνέστησε να ληφθούν άμεσα, γρήγορα και αποφασιστικά” μέτρα κατά κερδοσκόπων και όλων όσοι χειραγωγούν τη συναλλαγματική ισοτιμία του λιβανέζικου νομίσματος.

Αποδοκίμασε από την άλλη τις κινητοποιήσεις και τα οδοφράγματα που ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη στην πρωτεύουσα Βηρυτό, στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου και άλλες πόλεις της χώρας σαν “απαράδεκτες” επειδή εμποδίζουν το δικαίωμα ελεύθερης κίνησης των πολιτών.Κάλεσε έτσι τις δυνάμεις ασφαλείας “χωρίς δισταγμό” να επιβάλλουν την έννομη τάξη.

Image

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ παίρνοντας το λόγο εκτίμησε πως η κατάσταση είναι “εξαιρετικά επικίνδυνη” και όσοι χειραγωγούν τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο “θέλουν να ελέγξουν τη μοίρα της χώρας”. Και αυτός διέκρινε προσπάθειες από πλευρές που δεν κατονόμασε προκειμένου “να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να προκληθεί χάος”.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ παρόντες στη συνεδρίαση ήταν πολλοί υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας, ο Κεντρικός Τραπεζίτης και άλλοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα