ΑΘΗΝΑ
14:15
|
30.04.2024
Ο Ερντογάν προωθεί με κάθε αφορμή "λύση δύο κρατών" στην Κύπρο ώστε να νομιμοποιήσει την κατοχή και να ξαναμοιράσει ενεργειακά την "τράπουλα" στην Ανατολική Μεσόγειο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κυπριακό και την θέση της Άγκυρας πως “η λύση των δύο κρατών θα οδηγήσει σε μία αμοιβαίως επωφελή κατάσταση υπό τους όρους νέων ευκαριών περιφερειακής συνεργασίας” συζήτησε το απόγευμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε πως η Τουρκία διατηρεί “εποικοδομητική στάση” στην Ανατολική Μεσόγειο,το Αιγαίο και στην Κύπρο και πως διατηρεί “την αποφασιστικότητά της” για συνέχιση των διερευνητικών επαφών “παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας!”.

Κατά τα άλλα, συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα, η γεωργία, οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν εκφράζει την ετοιμότητα της Άγκυρας να φιλοξενήσει το τουρκο-βρετανικό Φόρουμ Tatlidil μέσα στο δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος έτους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.  Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τον Απρίλιο οι συνθήκες θα βελτιωθούν και θα επιτρέψουν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου με ασφάλεια δίχως αυστηρούς περιορισμούς.

Γίνεται επίσης αναφορά στην διμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπέγραψαν οι δύο χώρες στις 29 του περασμένου Δεκέμβρη με την επισήμανση πως συνιστά “νέο ορόσημο στις διμερείς σχέσεις”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να κάνει αντίστοιχη ανάρτηση στο Τουίτερ για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα